Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke

A párt mai tisztújító kongresszusán választották meg őket.
Garai Szakács László

2022. október 22. 19:50

Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes az
MSZP társelnöke

A társelnöki posztokért két jelölt indult, Kunhalmi Ágnes a szavazatok 90, Komjáthi Imre a szavazatok 89 százalékát kapta meg.

 

Az MSZP Facebook-oldalán online közvetítették az elnökválasztás eredményhirdetését, valamint a megválasztott elnökök beszédét.

 

 

A kongresszus állásfoglalása rögzíti, hogy az MSZP a magyar szociáldemokrácia pártja, az igazi baloldal. Az MSZP szociáldemokrata gazdaságpolitikát képvisel, amelynek középpontjában az emberbe – tudásba, egészségbe, életkörülményekbe – való beruházások állnak. Szociáldemokrata társadalompolitikát folytat, amely csökkenti a különbségeket, nem tűri a társadalom igazságtalan anyagi szétszakítását, és újraindítja a mobilitást, elősegítve ezzel a társadalmi felemelkedést.

 

A kongresszus az ország helyzetének értékeléséről elfogadott nyilatkozatában rögzíti: Orbán Viktor és a Fidesz-kormány alkalmatlan a felelőtlen politikájuk miatt kialakult válság kezelésére. Nincs átfogó, megalapozott elképzelésük, sodródnak, próbálják kiszolgálni a putyini érdekeket, de ezzel csak mélyebbre sodorják Magyarországot a válságban.

 

Mind a két társelnök a választások tanulságaként beszédében leszögezte: akik ebben a politikai környezeteben és helyzetben ma egyedüliként akarják legyőzni a Fideszt a választásokon, azok szükségszerűen kudarcot vallanak. Újra kell indítani a párbeszédet az ellenzéki oldalon, ezért kezdeményezni fogják, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati választáson a 2019-es recept szerint helyben működjenek együtt és tartsanak előválasztásokat, illetve az Európai Parlamenti választáson történő indulással kapcsolatban a hat párt fogjon össze, és – annak ellenére, hogy jelenleg egyes pártok külön akarnak indulni – együtt mozgósítsa azokat a választókat, akik hisznek a demokraták európai együttműködésében. A demokratikus ellenzéki pártok a legfontosabb ügyekben – így különösen az energiaellátás, az infláció, a megélhetés biztonsága, a közszolgáltatások (egészségügy, oktatásügy és infrastruktúra működtetés) és a biztonságpolitika kérdéseiben – hozzanak létre válságkezelő szakértői kerekasztalokat. Az erről szóló dokumentumot a párt kongresszusa elfogadta.