Komjáthi Imre: Egy felelős magyar kormány a megélhetési válságban nem bújna ki feladatai alól

A hamis rezsicsökkentés helyett valódit követel az MSZP, aminek társelnöke, Komjáthi Imre szerdán utcafórum találkozott a választókkal. Mellette Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő mondta el, hogyan lehetne most egyszerűen és gyorsan könnyíteni az emberek helyzetén.
Bod Péter

2022. november 30. 18:09

Komjáthi Imre: Egy felelős magyar
kormány a megélhetési válságban nem bújna ki feladatai alól

Ha ez volna a cél. De mindkét szocialista politikus azt emelte ki, hogy a régen látott megélhetési válság közepette a kormány eltolja magától az ezzel kapcsolatos feladatokat. Mindketten úgy vélekedtek, hogy felelős kormány ilyet nem tesz.

 

A paksi atomerőmű az ország áramszükségletének hatvan százalékát termeli meg, ezzel teljes mértékben fedezhető volna a lakosság és az önkormányzatok áramigénye. Ráadásul az atomerőmű ezt 12 forintos áron termeli meg kilowattóránként mégis ennél lényegesen drágábban adják el az itt termelt áramot. Egyetlen kormányrendelettel orvosolható volna a helyzet, és akkor ilyen áron lehetne számlázni a paksi áramot – hangzott el.

 

Az MSZP társelnöke azt is felvetette, hogy az önkormányzatoknak és a kis- és középvállalkozásoknak újból lehetővé kellene tenni, hogy hatósági áron vásárolhassák az áramot. Komjáti Imre mindezt azzal egészítette ki, hogy az energiahordozók esetében a példátlanul magas áfát öt százalékra kellene mérsékelni. Ez és a korábban felsoroltak komoly segítséget jelentenének a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a kkv-knak.

 

– A Fidesz vezette kormány 2010-ben leállította a panelprogramot, és az elmúlt tizenkét évben egyáltalán nem költött arra, hogy energiatakarékosabbá tegye a magántulajdonú ingatlanokat, noha az EU-tól erre a célra nem kevés pénzt kapott – mondta az utcafórumon Szabó Sándor, az MSZP szegedi országgyűlési képviselője. – Az országban nagy számban található korszerűtlen magáningatlanok esetében azok lakói többnyire az utcát fűtik, és ezek korszerűsítésére az egymást váltó Orbán-kormányok alatt nem jutott pénz.

 

 

Legalább a kétszeresére kellene emelni a tizenkét éve változatlan összegű családi pótlékot, már önmagában ez is nagy segítség volna. Mellette a nyugdíjak összegét 5,2 százalék helyett 19 százalékkal kellene emelni – javasolta Szabó Sándor, ami még így is jelentősen elmaradna az élelmiszerárak negyven százalékos emelkedésétől.

 

Az elmondottakhoz Komjáthi Imre hozzátette, egyáltalán nem igaz, hogy a kormány a jelenlegi helyzetben nem csökkenthetné a járulékokat, ahogyan ezt a miniszterelnök állította. Mindezt azzal cáfolta, hogy 1800 milliárd forint áfatöbblet folyt be az államkasszába a tervezettnél. Vagyis a járulékcsökkentés fedezete megvan.

 

Fájlalná, ha valóban nem kapnánk meg az Európai Uniótól az ország támogatására szánt háromezermilliárd forintot – válaszolt egy kérdésre Szabó Sándor, amit azzal egészített: ha a kormány nem lopta volna el az uniós források jelentős részét, akkor nem büntetettek volna ilyen módon bennünket.

 

– Az EU-tagság nemcsak jogokkal, hanem kötelességekkel is együtt jár – fogalmazott ennek kapcsán a szegedi ellenzéki országgyűlési képviselő.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind