Név szerinti szavazással fogadta el Szeged közgyűlése a parkolást érintő változásokat; Knezevics Viktor az SZKT új igazgatója, elfogadták a közétkeztetéssel kapcsolatos díjemelést is (frissítve)

A költségvetéssel és a parkolással kapcsolatos kérdésekről vitatkoztak a legtöbbet, sokszor parttalanul is. Két hónap pihenő jön, legközelebb ősszel ül össze Szeged közgyűlése.
Név szerinti szavazással fogadta el
Szeged közgyűlése a parkolást érintő változásokat; Knezevics
Viktor az SZKT új igazgatója, elfogadták a közétkeztetéssel
kapcsolatos díjemelést is (frissítve)

 

Három pedagógus életműbe előtt tisztelgett Szeged közgyűlése, majd, ahogy illik, mindenki gratulált az időközi önkormányzati választást megnyerő KDNP-frakcióba beülő Ruzsa Rolandnak. Innentől viszont a kekeckedők kekeckedtek akkor is, amikor arra igazából semmi szükség nem volt, sőt, Szabó Bálint nem a falig ment el, rendre átütötte azt, Botka László polgármester viszont egyik provokáció kapcsán sem veszítette el a türelmét. Pedig volt belőlük bőven. A legtöbb hozzászólás a parkolózónákkal kapcsolatosan volt, akkor alaposan le is lassult a közgyűlés, és azt lehetett érezni, sosem lesz vége. Ezt az érzést az örökös ügyrendi hozzászólások is erősítették, az ülést ekkor vezető Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek sem volt egyszerű dolga. Végül a közgyűlés valamennyi napirendi pontot megszavazott, a parkolással kapcsolatos változásokat név szerinti szavazással.
 

* * *

Véget ért a közgyűlés.

Szavazások

13:25 Véget ért a közgyűlést, legközelebb szeptemberben ülnek össze a képviselők a Díszteremben.

 

13:20 A parkolási zónákról és a parkolási díjak változásáról név szerint szavaztak: 18 igennel, 2 tartózkodással és 9 nemmel fogadta el a közgyűlés.

 

13:18 Véget ért a szünet, elkezdődtek a szavazások.

 

13:05 TÍZ PERC SZÜNET, AMJD HATÁROZATHOZATALOKKAL FOLYTATJÁK, AZAZ SZAVAZNI FOGNAK AZ ELŐTERJESZTÉSEKRŐL.

 

A napirend szellemében

13:02 A tizenhetes napirendre tértek át, Haág Zalán is visszatért a Tóth Péter-kérdéshez. Majd Szabó Bálint is felszólal: szerinte rossz irányba mennek ebben a kérdésben a dolgok.

 

13:01 Szabó Bálint megint visszatér a Jobbik-irodához. Szerinte büntetőjogi kérdés ez a dolog. Botka László közli, jogszerű az irodabérlés.

 

13:00 Tápai Péter már a tizenhatos napirendhez szól hozzá: Beszámoló az állandó bizottságok munkájáról, a Polgármester és a Jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról.

 

12:58 Német Ferenc is megköszöni azt, hogy a civil szervezeteket mindig pártállástól függetlenül támogatja a város. Majd Jobbik-irodázik. Botka László azt mondja, a Jobbik-iroda nem is szerepel a napirenden...

 

12:55 Kothencz János kapott újra szót, a civil szervezeteknek mond köszönetet a helytállásukért. „Minden elismerést és megbecsülést megérdemelnek.”

 

12:53 Botka László azt feleli, a szabályoknak megfelelő az előterjesztés.

 

12:50 Tizenegyes napirend: Varga Mátyás szobrának kihelyezéséhez nem szóltak hozzá, a tizenketteshez sem, a tizenhármashoz viszont már igen, Szabó Bálint kapott szót, aki megint beszólt Tóth Péternek. Majd a Jobbik irodájára kérdez rá.

 

12:48 Kothencz János abban bízik, a jövőben több idő lehet ilyen kérdések megvitatására.

 

12:46 Chovanecz Kata szerint itt is arról van szó, hogyan lehet nem megoldani egy-egy kérdést. Ő továbbra is azzal akar foglalkozni, hogyan lehet ezeket megoldani. – Tudjuk, egyre gyakoribbak a nyári hőhullámok. Arra lennék kíváncsi, van-e hajlandóság a klímák beszerelésére a városvezetés részéről? – mondta a képviselő, aki azt is mondta, arra is volt példa, hogy a szülők dobták össze a pénzt. A polgármester azt mondta, mindenkivel együtt tudnak működni, akik jobbítani akarják a város helyzetét. Egyúttal kérte a fideszes képviselőket, érjék el, hogy a szolidaritási adót ne emeljék fel jövőre és nem kelljen gyakorlatilag kétszer annyit befizetni Szegednek ezen a címen a központi költségvetésbe. Abból a pénzből egy csapásra megoldódhatna a klímakérdés az óvodákban.

 

12:42 Joób Márton a következő hozzászól: – Tizenöt éve járok óvodába...

 

Megjegyzi, elhangzott, hogy állami feladat a fizetések kérdése, de vannak olyan kistelepülések, ahol kiegészítik az óvónők fizetését.

 

12:40 Mihálik Edvin az óvodafelújítások kapcsán jegyzi meg, a klímák beszerelése önkormányzati, állami feladat, az uniós pályázatoknál nem lehet klímát beszerelni az EU-s pályázati pénzekből.

 

12:39 Ménesi Imre is arról beszélt, egyszerűen nincsenek óvónők, a fizetésük megoldása állami feladat.

 

12:37 A polgármester ennek kapcsán megjegyezte, a kormány úgy „oldja” meg ezt a kérdést, hogy eldöntötte, elég négy óra egy nap, amíg óvónő gondoskodik a gyerekekről.

 

12:36 Tóth Károly ehhez szól hozzá: nemcsak gyerek nincs, óvodapedagógus sincs. A következő öt évben tízezer pedagógus megy nyugdíjba, de csak kétezren állnak munkába. Ezért is kellene a pedagógusok fizetését érdemben megemelni, a tíz százalékos emelés semmit nem ér ilyen infláció mellett. – Egyre több intézmény válik gyermekmegőrzővé, ha így haladunk – mondta Tóth Károly.

 

12:34 Botka László közli, gyerek nélkül nem tudunk csoportot indítani.

 

12:30 Német Ferenc is szót kapott: nagyon sok olyan városrész van, ahol előbb-utóbb újra benépesülhetnek az óvodák. Ennek kapcsán érdeklődik: van-e koncepció ezekben az elképzelésekben, vagy csak ad hoc jelleggel dőlnek el ezek a kérdések.

 

 

12:28 Chovanecz Kata a következő hozzászóló. Arról beszélt, hogy a Cső utcai óvoda felső szintjén nagyon nagy a hőség. Szerinte az intézmény klimatizálása nem vállalkozói, szülői feladat, hanem önkormányzati lenne. Az ablakcsere, a homlokzati szigetelés még nem jelent megoldás a hőségre. Chovanecz Kata közli, klímákat vásárolnak az óvodákba.

 

12:25 Botka László a tízes napirenddel folytatja, az óvodakérdés van napirenden. Szabó Bálint közli, a mostani előterjesztés szerinte rosszabb, mint az előző közgyűlésre elkészített. Úgy látja nincs szükség drasztikus csoportleépítésre. Egyúttal újra hangsúlyozza, dolgozzanak ki helyi életpályamodellt, támogatási rendszert az óvodapedagógusoknak.

 

12:21 Kilences napirendre térnek át, Szabó Bálint újra, visszacsatol az előző hozzászólásához.

 

12:19 A nyolcas napirendre tér át a közgyűlés, Szabó Bálint újra hozzászól. Újra azzal vádolja a polgármestert, hogy a nagyvállalkozók érdekeit nézi. „Kap-e bármelyik nagyvállalkozótól kenőpénzt, vagy bármilyen más ellentételezést a nagyvállalkozóktól?” Erre azt feleli a polgármester: „Nem bíróságra való maga, hanem más intézménybe.”

 

12:16 Német Ferenc szerint a legdrágább parkolási rendszert hozta össze Szeged.

 

12:14 A hetes napirendre térnek át, Szabó Bálint nem érti, miért kellett elvenni „a felsővárosiak kedvenc trolijáratát”. Ismert, a 9-es troli új végállomása a nyári menetrend óta a Bakay Nándor utca, Szabó Bálint ezt a változtatást így tudja feldolgozni. Megjegyezte azt is, fűnyíróelvszerűen venné el a szegediektől a városvezetés a pénzt.

 

12:10 Német Ferenc után Mihálik Edvin emlékeztette a közgyűlést arra, hogy Szabó Bálint szerint Ujhelyi István sofőrje lett volna az SZKT vezetője. Knezevics Viktorról ezt nehéz lenne állítani, azaz ne mondjon ilyeneket a képviselő. Tápai Péter arról beszélt ennek kapcsán, meg kell adni a lehetőséget az új igazgatónak, aki szerinte kezdhetné majd azzal a munkáját, hogy módosíttatja a parkolást.

 

12:08 Szabó Bálint szerint csak látszatpályázatról van szó az SZKT-pályázatnál. Majd megint velem és a Szeged.hu-val foglalkozik.

 

12:06 A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatói tisztségének betöltésére kiírt pályázat elbírálása a következő napirend. Botka László visszavette az ülés vezetését, és ismerteti, hogy a szakbizottság Knezevics Viktor javasolta a közlekedési társaság élére.

 

12:04 Joób Márton ennél a napirendnél köszöni meg Majó-Petri Zoltán munkáját. Szerinte mindent meg kell tenni a hozzá hasonló jó cégvezetők megtartásáért.

 

 

12:02 Chovanecz Kata az IKV-s részéhez szól hozzá a napirendhez. Olyan információi vannak, hogy az IKV maga rúgott ki társasházakat a kezelt társasházi rendszeréből.

 

11:59 Szabó Bálint is Tóth Péterezik: azt mondja, rasszista, közéleti ámokfutást folytat, fizikailag, nyíltan is fenyegeti a megválasztott képviselőt, buzizik, cigányozik, zsidózik, sorolja a képviselő. Majd rátér az áremelésekre. A budapesti állatkertet és a nyíregyházit is olcsóbban látogathatják az érdeklődők, mint a Szegedi Vadasparkot, ahol szintén árat kellett emelni. Ezután Balogh Judit hírigazgatót is elővette a képviselő.

 

11:57 Német Ferenc a napirend kapcsán Tóth Pétert veszi elő újra, majd a parkolással folytatja. Szerinte a parkolás és a teraszdíjak miatt zárt be például a Gulyáscsárda is. Nagy Sándor rá is kérdez, hogy függ össze ezzel a napirenddel az, hogy nincs szakács a Gulyáscsárdában és ezért be kellett zárnia.

 

11:55 Tápai Péter igyekszik a témánál, az SZKT-nál maradni. Szeged talán az egyetlen magyar város, ahol a zöld rendszámos autók is fizetnek a parkolásért. Majd gyorsan eltért tőle és a parkolással foglalkozott ő is.

 

11:53 Szabó Bálint és Binszki József is ügyrendi hozzászólásban kapott szót, de érdemben egyikük sem élt ezzel a lehetőséggel.

 

11:52 Nagy Sándor közli, központi jogszabály szabályozza azt, hogy hány parkolót lehet kijelölni a társasházak építésekor. Szegednek nincs erre külön lehetősége, nem tudja külön szabályozni ezt a kérdést.

 

11:47 Haág Zalán is hozzászól ehhez a napirendhez is: a kertvárosokat érintő várostervezési hiányosságokról beszél, családi házak helyére épülnek társasházak, és nem gondoskodnak garázsokról, udvari parkolókról. Szerinte az lenne a legjobb, ha levennék a parkolási napirendet.

 

11:43 Ötös napirendre térnek át. Szabó Bálint hozzászól, győri, kecskeméti parkolóházi példákat hoz. Szerinte ezekkel együtt kell értelmezni az ottani nagyvárosi parkolási helyzetet. Azt mondja, a városvezetésnek a mumusa a parkolás.

 

11:41 Tápai Péter, Szabó Bálint és Haág Zalán is ügyrendi javaslatként kéri, hogy Nagy Sándor nyissa meg újra a vitát. Haág Zalán „salátázik”, ne legyenek egybefogva fontos kérdések. Megint folytatódik az ügyrendiség. Szabó Bálint szünet elrendelését kéri, Nagy Sándor nem rendel el szünetet. Tápai Péter újra ügyrendi javaslatként kéri a vita újranyitását. Nagy Sándor most is hajthatatlan, nem nyitja meg újra a vitát.

 

11:38 – Ügyrendi cunami van előttünk – mondta Nagy Sándor, Szabó Bálint provokálását simán verte vissza. Ezután Tápai Péter azt kérte Nagy Sándor, szavaztassa meg a vita újranyitását. Nagy Sándor azt mondta, nem szavaztatja meg az újranyitást, mert nem hangzott el új érv. Német Ferenc is ügyrendezik: szerinte a jövőben a napirendi pontokat egyesével tárgyalják.

 

11:36 Kovács Tamás is hozzászólt. Elmondta, Lázár János nevetve kérdezte Orbán Viktort, fog-e bármit építeni ebben a ciklusban, vagy csak rombolni és pusztítani tud majd? Azt is mondta a gazdasági alpolgármester, rekord tao, rekord áfa várható, egy ilyen időszakban vezetik be az extraprofitadót, ami szintén generálja az inflációt. Ebben a helyzetben egy fillér többlettámogatást nem adtak az önkormányzatoknak.

 

11:32 Haág Zalán frakcióhozzászólás elmondására kapott újra szót. Ennek kapcsán megjegyezte, szerinte le kellene szerelni a napvitorlákat, mert ízléstelennek tartja azokat. Majd lejárt az ideje, ezért ügyrendi javaslat kapcsán kért szót, ő sem akarja, hogy lezárják a vitát. Nagy Sándor újra közli, nem tudja meghosszabbítani a vitát.

 

11:29 Tápai Péter ügyrendi javaslatot kért a vita folytatására. Nagy Sándor nem hallott új információt a vitában, ezért szerinte nincs erre szükség. Az alpolgármester megerősítette, nem lehet, nem tudják újranyitni a vitát.

 

11:25 Mihálik Edvin újra. – Annál autóellenesebb politika, mint amit a Fidesz csinált a gépjárműadó elvételével, annál autóellenesebb politika nincs – mondta Mihálik Edvin, akinek a felszólalását a folyamatosan megpróbálja közbeszólásokkal megzavarni a túloldal. Szerinte a probléma valójában az, hogy sokkal több autó van már a városban, mint amennyinek van hely az utakon.

 

11:21 Tápai Péter is visszatér az alapokhoz, szerinte a közgyűlés megsarcolna a szegedieket. Bartók Csaba után ő is parkolóházazik, mélygarázsozik. Ennek kapcsán jegyzem meg azt is, az Arany János utcai parkolóház évek óta zárva, senki nem használta, a Tisza Lajos körúti parkolóház sem volt még telt házas sohasem.

 

11:20 Nagy Sándor hangsúlyozza, az, hogy mennyi helyünk van a városnak, az adottság. A legfőbb forgalomszabályozó eszköz igenis a parkolás, a parkolási díjak. Ha van parkolási díj, akkor többen használják a kerékpárt, a közösségi közlekedést.

 

11:18 Bartók Csaba kérdez: „mikor teszünk valamit azért, hogy kulturáltan, jól parkolhatóan legyen megközelíthető a belváros?” Amíg Nagy Sándor felel neki, addig megjegyzem: bármennyire is fáj ez egyeseknek, azon kell gondolkodni, hogy minél kijjebb szorítsuk az autókat, a parkolást.

 

11:16 Nagy Sándor felel Haág Zalánnak. – Ugyanazzal az érveléssel terjesztette el a fideszes Győr a parkolási díjak és zónák drágítását, illetve bővítését, ahogy Szeged előterjesztette azt... – mondta a városfejlesztési alpolgármester.

 

11:09 Haág Zalán is parkol: nem történt semmilyen egyeztetés. A közgyűlés előtt szerinte csak összefércelt rendelettervezetet alkottak meg.

 

11:05 Német Ferenc az alapokhoz, a gyökerekhez próbál visszamenni a parkolási kérdésben. Szerinte Szeged úgy reagált a gépkocsik számának a növekedésére, hogy csökkentette azokat. Nagy Sándor gyorsan helyretette azokat a dolgokat, amiket mondott Német Ferenc.

 

11:04 Korponyai Ernő is mondott valami, utána meg Szabó Bálint jött ismét. Már utalt az óvodákkal kapcsolatos napirendre is, de igazából ott sem érti a lényeget.

 

10:59 Binszki József érti, hogy a fideszesek megpróbálnak éket verni az összefogásba, de nem gondolja, bárkit meglep az a tény, hogy „egyeztetünk, tárgyalunk, mert ez a dolgunk. Akit ezt meglep, az az országos gyakorlatból indul ki.” – Attól, hogy tárgyalunk és egyeztetünk, attól még támogatjuk Botka László polgármestert – mondta Binszki József, akit erre Haág Zalán megtapsolt.

 

10:55 Ménesi Imre az inflációra tér vissza. Az infláció nem áll meg Szeged határában. Az euróárfolyam a térség többi országában nem szállt el, jegyezte meg. Majd megdicsérte Chovanecz Katát egy bizottsági javaslata kapcsán. A megszorításokról is beszélt Ménesi Imre, a szolidaritási adóról, az extraprofitadóról beszélt, hangsúlyozta, ezeket az adókat valójában mindig a lakosság fizeti meg. A parkoláshoz is hozzászól: emlékeztet arra, sokan vannak úgy, inkább fizetnének a parkolásért, csak tudjanak a házuk előtt megállni.

 

10:48 Chovanecz Kata a következő felszólaló. Szerinte is aggályos, hogy három súlyos napirendi pontot is egyszerre tárgyalnak. Ellehetetlenül a belvárosi parkolás szerinte, legutóbb erre az Oskola utcában volt példa.

 

10:46 Joób Márton már most kimondta, nem tudja támogatni ezt az előterjesztést. – El tudom fogadni a Torontál tér fizetőssé tételét, csak akkor gondolkozzunk azon, hogy milyen más lehetőség lenne egy hasonló P+R-parkoló kialakítására – közölte a képviselő.

 

10:44 Joób Márton a következő felszólaló. Elfogadhatónak tartja, hogy a parkolózónák növekedjenek, a parkolási díjak is növekedjenek. Amit ő valójában kritizál, az az, hogy nem volt széles körű egyeztetés. – Ha több időt hagytunk volna erre, akkor konszenzusos rendelettervezet lett volna ebből. Ezzel szemben van egy komoly feszültség – mondta Joób Márton. Úgy gondolja, a parkolási problémákat ez az előterjesztés nem fogja megoldani. Sokkal több ugyanis az autó, mint amennyi parkolóhely rendelkezésre áll.

 

10:42 Tápai Péter felszólalásában azt mondta, a Torontál teret Momentum-parkolónak fogja majd hívni, ha megszavazzák. Nem érti, hogy ha üldözik az autósokat, akkor most miért emelik a díjakat. Majd jelezte, ennél a frakciónál név szerinti szavazást akarnak kérni.

 

10:39 Német Ferenc azt kérdezi, jogszerű-e az előterjesztés? – Igen, jogszerű – válaszolta a jegyző.

 

10:36 Botka László válaszolt a képviselőnek. A képviselő a közétkeztetés kapcsán is tett megjegyzést, erre felel a polgármester először. Emlékeztet arra, hogy a nyersanyagok hihetetlen mértékben drágultak. Amikor huszonöt százalékos az élelmiszerárak drágulása, akkor hihetetlen demagóg az a hozzáállás, hogy nem nyúlunk ezekhez az árakhoz. Ezután azt is mondta a polgármester, hogy a diákok jelentős része ingyen ehet az iskolában, vagy kedvezményes díjat fizet.

 

10:32 Szabó Bálint értékeli a napirendet úgy, ahogy szokta. Tóth Pétert ebbe a hozzászólásába is belevonta. Majd kijelentette, szerinte álságos a parkolási rendelet módosítása.

 

10:30 Jönnek a négyes napirendi pontok, a parkolási díjak és a közösségi közlekedési díjak emelése a téma. Nagy Sándor ismertette az előterjesztést, ehhez Botka László fűzött kiegészítést: a kormány teljes egészében kivonult a finanszírozásból.

 

 

10:25 Jön a harmadik napirend, megint Szabó Bálint. Van-e szándék a szentmihályi művelődési ház bezárására? Botka László: – Erre csak Szabó Bálint gondolt.

Simon Fiala Donát: Ha ez csak pletyka szinten merült volna fel, már szólt volna nekem a művelődési ház vezetője. Nagyon jó viszonyban vagyunk.

 

10:22 Szabó Bálint szerint a polgármester nem figyelt, amikor erről beszélt Lázár János, aki Szabó szerint azt mondta, ez a beruházási stop csak idénre vonatkozik. Botka László azt mondta erre, Szabó egy olyan rendezvényről vitatkozik vel, amin ő ott volt, a képviselő viszont nem.

 

10:21 Jön a második napirendi pont. Szabó Bálint örül annak, hogy Sándorfalvával közösen sikerült megépíteni a kerékpárutat. Most a szatymazi, balástyai kerékpárutak vannak soron. Szeged nem tud ehhez csatlakozni, ezek állami beruházások. Botka László emlékeztetett arra, hogy minden olyat törölni kell a beruházások közül, amiknek az építési naplóját még nem nyitották meg, ezt Lázár János is mondta.

 

10:18 Haág Zalán újra azt kérte a polgármestertől, állítsák meg Tóth Pétert. Ezután csatlakozik Tápai Péterhez csatlakozik a költségvetés értékeléséhez. Ezután minket értékel és a Szeged Televízió is kapott egy megjegyzést. Szerinte nincs olyan televízió még egy az országban, ahol az ellenzéki képviselők nem kapnak szót. Haág Zalánnak valószínűleg nincs televíziója, és azon is csak a NatGeót nézi.

 

 

10:16 Tápai Péter a következő felszólaló, visszatért a költségvetéshez. Szerinte a költségvetés módosítása a megszorításokról szól. – A jövőben arra kellene fordítani a milliókat, hogy minden óvodai csoportszobában legyen klíma – mondta Tápai Péter, akitől azt kérte Botka László, sorolja fel, hogy az állami fenntartási egészségügyi és oktatási intézményekben hány klíma van.

 

10:12 Eddig kellett várnom arra, hogy szájára vegyen a közgyűlés. Nagyon szomorú vagyok, hogy eddig tartott, de Szabó Bálint megtette, amit meg kellett tennie, és foglalkozott velem is. Ezután Szabó Bálint xenofóbnak mondta a polgármestert. Botka László reagált az elhangzottakra.

 

10:11 Botka László azt mondta, legutóbb 2013-ban volt áremelés a parkolásban. – Hangszórót sorsolunk ki azok között, akik mondanak olyat, aminek ma ugyanannyi az ára, mint 2013-ban – mondta a polgármester.

 

 

10:08 Haág Zalán a következő felszólaló. Szerinte Kovács Tamás Szeged költségvetéséről egyetlen szót nem mondott a felszólalásában. Azt mondja Haág, csak a megszorításokban tud gondolkodni a városvezetés. Haág szerint a spórolást az önkormányzat saját magán kezdhetné. – Ha Tóth Péter megnyilvánulásait nem kérik ki maguknak, akkor ez az önök politikája, ha nem határolódnak el tőle, az az önök politikája – jelentette ki Haág Zalán. Majd végigveszi a költségvetési módosításokat. – Azt kérem önöktől, tanuljanak a kormány politikájából – mondta Haág, aki szerint igenis pozitív dolog, hogy már félévkor van költségvetése az országnak.

 

10:03 Botka László azt kérdezi Korponyaitól: – Ön hány választást nyert meg? – a kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Korponyai azt is mondta Mihálik Edvinnek, már két országgyűlésiképviselő-választást vesztett el.

 

10:01 Korponyai Ernő is hozzászól, Fodor Antalra utal vissza, majd Mihálik Edvint csipkedi. – Beszélek, alpolgármester úr! – veti közbe, viszont nem olyan régen képviselőtársára, Haág Zalánra nem szólt rá hasonló esetben. Ezután parkolózik ő is. Kozma József felszólalását is értékeli Korponyai. Szerinte a háború kitörése minden számítást keresztülhúzott.

 

 

9:59 Szabó Bálint újra. – Vicc, amit művelnek! – jelentette ki a képviselő. Újra megkérdezte a polgármestert Szabó Bálint, milyen külkapcsolati tevékenységet végez Tóth Péter a Szeged Pólusnál? Szerinte Tóth Pétert vissza kell hívni, újra megkérdezte erről a polgármestert.

 

9:57 Chovanecz Kata kikéri magának az előbbi polgármesteri megjegyzést. Majd a közbeszerzési eljárásokról beszél: szerinte jobb lenne, ha mindig nyílt közbeszerzések lennének Szegeden, van példa ugyanis arra, hogy vannak meghívásos közbeszerzési eljárások is. Szerinte így mindig jóval nagyobb lenne a verseny. – Szeretném megkérni a városnak, a gazdálkodásnak jót tenni, ha mindig nyílt lenne minden közbeszerzés – mondta Chovanecz Kata. Botka László azt felelte, mindig a törvényeknek megfelelően járnak el. Majd emlékeztetett arra, hogy Navracsics Tibor szerint is változtatni kell a jogszabályokon, ugyanis a közbeszerzési eljárásokat rendszeresen kritizálja az Európai Unió.

 

 

9:52 Tápai Péter első hibája a közgyűlésben, összekeverte a Momentumot és a Párbeszédet. Gyorsan javította magát.

 

9:51 – Mindenkinek annyi a világ, amennyit megért belőle. Német Ferenc egy szerencsés alkat – reagált Botka László Német Ferenc szavaira.

 

9:50 Német Ferenc egyetért Kozma Józseffel, hogy együtt kell tenni Szegedért. Majd sorolja, mi minden drágulhat majd Szegeden. Dicséri a kormányt, szerinte jól kezelik Orbán Viktorék a válságot.

 

9:46 Szabó Bálint szerint minden a szegedi költségvetés, csak nem takarékos. Szerinte a napvitorlákra költeni vicc, a Lapos is felesleges volt.

 

9:40 Az első napirend a költségvetés módosítása, Kovács Tamás gazdasági alpolgármester terjeszti a közgyűlés elé. Elmondta, a maginfláció már húsz százalékos, háborús inflációról beszélni tévedés, az államháztartási deficit rekordszinten van – sorolja Kovács Tamás.

 

 

Napirend előtt

9:38 Szabó Bálint szerint a parkolási napirend egy polgármesteri őrület, levételre javasolja. Haág Zalán is azt javasolja, vegyék le a parkolási rendeletet. A közgyűlés végül nem vette le napirendről a parkolási napirendet, ezután elfogadták a polgármester által elterjesztett napirendet.

 

9:34 Tápai Péter is gratulál a kitüntetett pedagógusoknak, majd Ruzsa Rolandnak is. Ezután egy viccet sütött el, megkérdezte tőle a felesége, mit csinál, erre azt felelte Tápai, péntek van, közgyűlés van. Majd komolyabban folytatta, szerinte vissza kell hívnia a polgármesternek valamennyi tisztségéből Tóth Pétert. Ezután megágyazott a parkolózónák, parkolódíjak vitájának. Szerinte az emberek segítségre várnak, szerinte ezt teszi a kormány is.

 

 

9:32 Mihálik Edvin a Laposról beszél, megköszönte a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. munkatársainak, hogy sikerült megnyitni a vakáció idejére a Lapost. Megköszönte a szegedieknek, hogy kitöltötték a napvitorlákkal kapcsolatos konzultációját. – Örülök, hogy a többség szeretné bővíteni a napvitorlákkal borított szegedi utcákat. Zöldíteni kell a városainkat, hogy felkészüljünk a klímaváltozásra – mondta a Zöld város tanácsnok.

 

9:30 Fodor Antal a következő felszólaló. A dorozsmai időközi választást értékelte. Szerinte dorozsmai nem fideszes városrész. Haág Zalán rendre kommentálja Fodor szavait. – Az Összefogás győzött. Dorozsma képviselőjeként gratulálok az új képviselőnek. Dorozsmáén békét kell teremteni – mondta Fodor Antal.

 

9:27 Kozma József napirend előtti felszólalásában az inflációról beszél. A drágulásokról, a fogyasztói indexről, a fizetések elértéktelenedéséről beszél, arról, hogy húsz százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek az elkövetkező hónapokban.

 

9:24 Kiskundorozsma új képviselője, a Fidesz–KDNP-s Ruzsa Roland ünnepélyes letette az esküt. Gratuláltak neki a frakcióvezetők. Ruzsa Roland el is mondja a szűzbeszédét. Elmondta, a KDNP frakciójában szeretne politizálni a ciklus alatt.

 

 

 

Három pedagógus, akikre joggal büszke Szeged közoktatása

9:13 Rövid szünetet tart a közgyűlés, amíg a kitüntetett pedagógusokat köszöntik a Tisza Lajos teremben.

 

9:10 Harmadikként Kissné Gera Ágnes, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott intézményvezetője kapta meg a pedagógus életműdíjat.

 

9:08 Másodikként Kissné Szamosközi Brigitta címzetes igazgató, tanár a Gedói iskolából vehette át az életműdíjat.

 

9:06 Botka László polgármester átadja az életműdíjakat. Elsőnek Megyeri Ildikó óvodapedagógus vehette át az elismerést. Vastaps a Díszteremben.

 

9:00 Az Arany János és a Gedói Általános Iskola tanulói adnak közös műsort.

 

8:58 Idén is három pedagógust ismert el munkásságáért Szeged:

  • Kissné Szamosközi Brigitta címzetes igazgató, tanár (Gedói Általános Iskola és AMI),
  • Megyeri Ildikó óvodapedagógus (SZMJVÖ Óvodák Igazgatósága),
  • Kissné Gera Ágnes intézményvezető (Arany János Általános Iskola)

veheti át az életműdíjakat.

 

8:52 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből! Ünnepséggel kezd a közgyűlés 9 órától: a pedagógus életműdíjakat adja át Botka László polgármester.

 

Korábban írtuk:

 

Az ülésen – egyebek mellett – szó lesz

  • az önkormányzat 2022. évi költségvetésének módosításáról,
  • a gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról,
  • a fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól új rendelet megalkotásáról valamint
  • beszámoló hangzik el az állandó bizottságok munkájáról, a polgármester és a jegyző közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról.

 

Kezdés kilenckor, itt szöveges tudósításunkat olvashatja majd, de nézheti az ülést

 

A napirendi pontokat itt találja meg.

 

Nyitóképünk egyelőre illusztráció még a legutóbbi, május 6-i közgyűlésen készült.