Költségvetés: nem a koronavírus-járvány döntötte be, hanem a kormány értelmetlen pénzszórása

A Külügyminisztérium egyszer csak rengeteg plusz pénzt kapott, de igazából mire? Orbán Viktor miniszterelnök kabinetirodája is megduplázta a büdzséjét. Miért? A hvg értékelte a számokat.

2021. január 26. 08:47

Költségvetés: nem a koronavírus-járvány döntötte be, hanem a kormány értelmetlen pénzszórása

„Az eredeti, még a koronavírus-járvány előtt meghatározott hiánycél 391 milliárd forint lett volna, de tavaly 5,55 ezer milliárd forint (pontosabban: 5 548 568 900 000 forint) hiánnyal zárt tavaly az államháztartás önkormányzatok nélküli része, vagyis a kormány fennhatósága alá tartozó központi költségvetés és a társadalombiztosítási (nyugdíj- és egészségbiztosítás) alapok”írta a Pénzügyminisztériumra hivatkozva a hvg.

Másképpen még látványosabban:

az éves hiány 1420 százaléka lett.

A lap azt is hozzáteszi a hiány nem magától szállt el, ehhez a kormány tevőleges, és az év végén már teljesen féktelen pénzszórása kellett. És ez a hiány úgy lett ekkora, hogy év közben a kormány új adókat is kivetett, és nem feledjük: teljes egészében elvette az önkormányzatoktól a gépjárműadót, a helyi iparűzési adót, elvonta a közösségi közlekedési támogatásokat.

És miközben számos helyen hiánnyal zárt a költségvetés a kormány eközben kezdett hatalmas pénzszórásokba – és itt nem is elsősorban a lélegeztetőgépek megvásárlására gondolunk; apropó, hányat használunk azóta belőlük? Mennyien tudják kezelni ezeket a gépeket? Mennyit jótékonykodtunk már el belőlük?

A kiadások legszembetűnőbb változásai:

  • a határon túlra irányuló támogatások jelentős részét fedező Bethlen Gábor alap 46 milliárd helyett 140 milliárdból gazdálkodhatott,
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénztárcája négyszer akkora lett,
  • a miniszterelnöki kabinetiroda kétszer akkora pénzből gazdálkodhatott.

A teljes évi 5,6 ezer milliárd forintos hiányból 2,3 ezer milliárd forintot, vagyis közel a hiány felét decemberben könyvelték. A kormány annyira bőkezűen módosítgatta a költségvetést (nem csak decemberben), hogy év végére a kiadási oldal tényleges teljesítései messze elmaradtak a módosított előirányzatoktól – írja a hvg.