Költöznek az oroszok Herszonból, a putyini annexiót csak négy ország támogatta az ENSZ-ben Oroszországon kívül

Az orosz–ukrán háború csütörtöki eseményeinek összefoglalója.
Cservenák Zoltán

2022. október 14. 02:25

Költöznek az oroszok Herszonból, a putyini annexiót csak négy ország támogatta az ENSZ-ben Oroszországon kívül

A brit hírszerzés szerint, miután október elején mintegy 20 kilométerre visszavonultak a herszoni szektortól északra, az orosz erők valószínűleg egy új frontvonal megszilárdítására tesznek kísérletet Mijlove falutól nyugatra. Ezen a vonalon folytatódnak a heves harcok, különösen a nyugati végén, ahol az ukránok azt jelentették, hogy az orosz hadsereget már nem védi az Inyuletsz folyó – olvasható a brit védelmi minisztérium legújabb jelentésében.

 

A dél-ukrajnai Herszon-régió Moszkvába menekített oroszbarát vezetője, Volodimir Saldo felszólította a lakosságot: hagyják el a területet, és kérte Oroszországot, segítsen evakuálni az embereket. Néhány órával később Oroszország megerősítette, hogy evakuálja a lakosságot Herszonból. Marat Khusnullin orosz miniszterelnök-helyettes az állami televízióban azt mondta: 

 

„A kormány úgy döntött, hogy megszervezi a régió lakosainak az ország más régióiba történő távozását. Mindenkinek ingyenes szállást és minden szükségeset biztosítunk”.

 

Fenyegetés az atom ellen

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője figyelmeztette az oroszokat: erőit „megsemmisítené” a Nyugat katonai reakciója, ha Vlagyimir Putyin elnök nukleáris fegyvert vetne be Ukrajna ellen – írja az AFP. A brüsszeli Diplomáciai Akadémia megnyitóján Borrell azt mondta: 

 

„Bármilyen nukleáris támadás Ukrajna ellen a Nyugat választ ad. Nem nukleáris választ, hanem olyan erőteljes választ a katonai oldalról, hogy az orosz hadsereg megsemmisül.”

 

Jens Stoltenberg, a NATO főnöke azt is mondta, hogy Oroszországnak „súlyos következményekkel” kell szembenéznie, ha nukleáris támadást indít Ukrajna ellen.

 

Kimentettek egy gyereket Mikolajivben

Az ukrán állami segélyszolgálat közölte, hogy egy 12 éves fiút mentettek ki, miután órákig egy ötemeletes lakóház rakétákkal elpusztított romjai alatt volt Mikolajivban.

 

Stabil az ukrán áramhálózat

Ukrajna villamosenergia-hálózata „stabilizálódott” az országot ért orosz támadások után, amelyek különösen az energiainfrastruktúrát célozták, áram- és melegvíz-kimaradást okozva – közölte csütörtökön az Ukrenergo nemzeti energiaszolgáltató.

 

Az oroszok szerint lakóházat lőttek az ukránok 

A dél-oroszországi Belgorod városában, az ukrán határ közelében fekvő lakóházat lőtték kijevi erők csütörtökön – közölte a város kormányzója. Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnök magas rangú tanácsadója tagadta, hogy Kijev hadserege lenne a felelős, és azt mondta, hogy Oroszország megpróbálta ágyúzni Ukrajna második legnagyobb határ menti városát, Harkivet, „de valami elrontottak”.

 

Leszavazták az orosz annexiót az ENSZ-ben

Az ENSZ közgyűlése szerdán elsöprő többséggel, 143 az 5 ellen leszavazta Ukrajna négy régiójának (Luhanszk, Donyeck, Herszon és Harkiv) Oroszország általi annektálását. 35 nemzet tartózkodott, köztük Kína, India, Dél-Afrika és Pakisztán. A határozat „elítéli Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül az Orosz Föderáció által szervezett úgynevezett népszavazásokat”, valamint „az illegális annektálási kísérletet”, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban jelentett be négy régióban. Magyarország Oroszország elítélésére voksolt.

Fehéroroszország, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Oroszország nem ítélte el a határozatot

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta az orosz televíziónak, hogy a szavazás oroszellenes volt, és a Nyugat diplomáciai terrorizmus módszereit alkalmazta a fejlődő országok ellen, hogy szavazásra kényszerítsék őket. Visszautasította az Egyesült Államok azon állításait, hogy Washington senkit sem vett rá a szavazásra.

 

(Fotó: Bulent Kilic/AFP)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind