Kőlevest is főztek az idei dorozsmai tökfesztiválon

Lopótök, kolbásztök, sütőtök, kabaktök, marhatök. És ki tudja, hány féle tök létezik még. Kiskundorozsmán viszont az idén sem sokat tököltek, a fesztiválon tökös legényt választottak és azt is megmérték, kié a legnagyobb tök, miközben hatvan bográcsban főtt halászlé.

2018. szeptember 29. 14:13

Az idei fesztiválon – ahogy korábban is – nemcsak a töké volt ugyanis a főszerep, hanem halfőző versenyt is rendeztek. A dorozsmaiak ügyességét bizonyítja, hogy a bográcsban még kőleves is rotyogott.

– Mit tesz bele a kavicsokon kívül? – kérdeztük a mesebeli leves szakácsát, Illés Tibort.  

– Egyelőre semmit, nehogy odakapjon! Igazából halászlét főzünk, tegnap este otthon elkészítettük az alaplevet, dél körül ki is hozzák a többiek, arra gondoltuk, addig se legyen üres a bogrács, hadd gőzölögjön a kőleves.

Hajdú Géza, a művelődési ház igazgatója éppen egy kéttagú temerini küldöttséget fogad, amikor rányitjuk az ajtót.

– Mi köze Dorozsmának a tökhöz?

– Különösképpen semmi, legföljebb annyi, hogy ez is egy mezőgazdasági terület.

– Akkor honnan jött az ötlet, hogy legyen itt tökfesztivál?

– A helyi kocsmárostól, aki kilenc éve azt mondta, kellene valamit csinálni, tökfesztivál meg még nem volt a környéken.

És lett, ez már a kilencedik. Most hatvan mázsa tököt hordtak össze a művelődési ház udvarára, és már három-négyezer embert is megmozgat a kétnapos tökünnep.

– Öt éve rendezünk töklámpás felvonulást is. Először huszonöten jöttek el, most meg négyszázötvenen.

A szervezők az idén sem fukarkodtak a programokkal. Pénteken délelőtt az óvodásokat és a kisiskolásokat várták játékokkal és műsorokkal. Délután az általános iskolásoknak rendeztek sorversenyeket és kézműves foglalkozásokat, de volt kutyás bemutató, valamint tökös jelmezverseny is. Kora este pedig töklámpásokkal vonultak fel a település központjában.

Mára már gasztronómiai fesztivál lett

A szombati nap idén is a családoké: reggel indult a hallé főző verseny, napközben helyi népzenészek léptek fel a művelődési ház udvarán felállított nagyszínpadon.

Közben tökös legényt választottak, tökös ételek versenyeztek, volt sör-virsli evő verseny, és több kategóriában is megmérkőztek a helyben termelt tökök. Estére pedig a Cappucino Együttest várják.

Mára valóságos gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény, ahol tök inkább csak a névadó szerepét tölti be, hiszen sokféle halászlevet, sült malacot, rántott palacsintát, és kemencében sült almát is készítettek a csapatok.

A mázsás tök és a Tyúkegylet

Az idei fesztivál legnagyobb töke 104 kiló és a csólyospálosi gazda, Provics Lajos földjén termett.

– Nemrégen volt a Dél-Bácskai Tökfesztivál – mondja Hajdú Géza. – A temeriniek töke 273 kilós volt, van még mit fejlődnünk ebben az ügyben.

A beszélgetésnek a helyi Tyúkegyelet egyik hölgytagja vet véget, tarhonyagyúráshoz keres helyet, ehhez kér segítséget az igazgatótól. És gyúrni mennek…

– Tavaly versenyeztem is, de az idén nincs tököm – mondta a településrész szocialista önkormányzati képviselője, Lauer István, aki békés egyetértésben vizitálta a helyi tököket képviselő kollégájával, a fideszes Mihállfy Bélával. Jól elvoltak így együtt!

– Mindenki ezen csodálkozik, hogyan tudunk ilyen jól, békésen együtt dolgozni. Pedig ebben semmi csoda nincs, mind a ketten a dorozsmai emberekért akarunk tenni valamit. Ez a közös alap, a többi itt nem számít – mondta Mihállfy Béla.

Nagy egyetértésben dolgoznak a településért

A két képviselő majd egy tucat kisebb-nagyobb rendezvénynél bábáskodik közösen minden esztendőben. Az idén is megszervezték már az egész települést megmozgató majálist, majd az immár hagyományos kakaspörkölt-főző versenyt, ami a vajdaságiak részvételével mára már nemzetközivé terebélyesedett.

– Hogy lett most a kakasból hal?

– Hogy miért nem tököt eszünk a tök fesztiválon? Mert azzal nem lehetne jól lakni. Márpedig a dorozsmai ember is szegedi, így szinte magától adódott halászléfőző verseny ötlete.

Úgy tartja a mondás, a magyar ember, ami megerjed, abból pálinkát csinál.

– Tökből sose lesz pálinka! Sajnos! – mondja az egyik halfőző, Árendás Péter. – Olyan, mint a dinnye, sok az édesség benne, meg is erjed, még sem lesz belőle semmi. Hidd el, ha tökből lehetne pálinkát főzni, most fürödnénk benne.

Ebben maradunk! És elköszönünk.

Nézzék meg Iványi Aurél képriportját is a fesztiválról!

rag