Szegeden gázt kellett használnia a távhőcégnek geotermikus energia helyett, hogy elviselhetőbb legyen az állami MVM-nek fizetett kötbér

Abszurdisztánban is elfogyhatnak a szavak. Ez most jött el. Nem vicc: ha spórolás vagy enyhe idő miatt nem használják el a szerződött gázmennyiséget a távhőcégek, akkor az el nem használt vagy túlhasznált energia piaci árának 25 százalékát kell kötbérként befizetniük az állami tulajdonú Magyar Villamosműveknek (MVM). Persze, eddig is így volt, de ahelyett, hogy ezt megszüntették volna, inkább szűkítették a vizsgált időszakot, így az eddigieknél sokkal több pénzt vasalnak be az önkormányzatoktól.
Szeged.hu

2022. november 09. 21:39

Szegeden gázt kellett használnia a távhőcégnek geotermikus energia helyett, hogy elviselhetőbb legyen az állami MVM-nek fizetett kötbér

Előre megy a kötbérezésben az állami MVM, nem hátra. Tavaly úgy alakította át a szabályozást, és úgy kötött szerződést az MVM energiaszolgáltató, hogy most már nem évenként, de nem is fűtési szezononként, hanem havonta vizsgálják, elhasználták-e a lekötött gázmennyiséget az önkormányzati távhőcégek. Ha nem (vagy ha épp többet), akkor a szerződött ár 25 százalékáig kötbért, tehát végtére is büntetést kell fizetniük. Csakhogy a távhőcégek nem tudhatták előre, hogy 4-5 fokkal melegebb lesz például az október a korábbiaknál, így a havi kötbérezés első ránézésre pénzbehajtásnak tűnik.

 

És itt jön a kormányzati abszurd humor csúcsa: ha az önkormányzati távhőcégek el akarnák kerülni a kötbérfizetést, akkor fölöslegesen kellene döngetniük a radiátorokat, akkor is, ha meleg van (mint októberben), mindezt úgy, hogy a kormány spórolást vár el tőlük a rezsivel a belengetett állami támogatásért cserébe. A kör bezárult, a kígyó farka a saját szájában, és nem ereszti.

 

Szeged estében ez azt jelenti, hogy a Szegedi Távfűtő Kft.-nek 78 millió forintos kötbért kell fizetnie, mert spórolt a gázzal.

 

– írta meg elsőként az Átlátszó. Abszurdnak hangzik, de igaz, gyakorlatilag büntetést kell fizetniük a távhőcégeknek, ha kevesebb gázt használnak. Szegeden ugyan intézményeket egyelőre még nem zártak be, az önkormányzat igyekszik spórolni, ami érthető, hiszen az Orbán-kormány nem segít az elszabadult energiaárak kifizetésében, sőt. 

 

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, hogy 

 

„most havonta kellene betartani a szerződött értéket, és 25 százalékkal lehet alul- vagy felülfogyasztani. Amennyiben átlépjük lefele vagy fölfele, akkor jelentős kötbért kell fizetni. Ez egyébként az el nem használt vagy túlhasznált mennyiség 25 százaléka, piaci áron. Ez borzasztó összeg” 

 

– magyarázta Kóbor Balázs. A Szegedi Távhő Kft. ügyvezetője azt is hozzátette: 1 fok külső hőmérsékleti eltérés 7 százalékkal kevesebb vagy több energia elhasználását jelenti. Mivel októberben 4 fokkal is meleg volt az átlagos októberi középhőmérsékletnél. Az enyhébb időről viszont az egyébként spórolásra felszólított távhőcégek nem tehetnek.

 

Kóbor Balázs a műsorban elmondta, nagyon örültek, hogy tudtak spórolni, de mivel a gázfelhasználásuk 25 százalékkal kevesebb volt a szerződött mennyiségnél, 78 millió forintos kötbért kell befizessenek az állami MVM kasszájában.

 

Nézze meg a beszélgetést!

 

Az állami Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minderre azt mondta az Átlátszónak, nem szólhat bele abba, hogy az ugyancsak állami MVM hogyan szerződött.

 

Kóbor Balázs azt is elmondta a műsorban, hogy a Szegedi Távhő Kft.-nek 1 gigajoule-nyi távhőt 49 ezer forintba kerül előállítani, miközben azt 2850 forintért kell adnia a lakosságnak az árkorlátozás miatt. 

 

A távhőszolgáltatónak azért kerül ilyen sokban a távhő előállítása, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal lényegében akkor vásároltatta be gázból a szolgáltatókat, amikor a legdrágább volt, 350 euró körül adtak 1 megawattórányit a gáztőzsdén. Ez augusztus 19. és 26. között történt, és azóta sem érti senki, a magyar hivatal, miért ekkor vásároltatott, és miért ekkor határozta meg a gáz magyarországi árát a szolgáltatóknak. Ezért az állam most tetemes kompenzációt fizet az adófizetők pénzéből: a korábbi 30–40 milliárdos távhőkassza, amiből pótolták a távhőszolgálatatók veszteségét, most nagyjából 1000 milliárdos. Esetleg több. Ezt a költségvetésből kell fedezni.

 

Kóbor Balázs szerint a hivatal vélhetően arra játszott, hogy a kiszabott szeptember 30-i határidőig megnyugszik a piac, és olcsóbb lehet a gáz, de ez nem történt meg. Augusztus vége felé viszont muszáj volt meghatározniuk az árat a törvényben előírt határidő miatt.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távhő Kft. ügyvezető igazgatója

 

A szegedi távhőszolgáltató igazgatója bízik benne, hogy a jelenlegi 118 euró körüli tőzsdei gázár tartós marad, és így a korábbi 20–30 eurós árnak legfeljebb az 5-szörösét kell majd fizetni, és nem az augusztusi 350 euró körüli összeget.

 

Januártól új gázár jön, ezt az október 26-tól számított 20 nap világpiaci ára alapján számolja ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

 

„Eddig egy évre vásárolhattunk gázt, ez most lehetetlen. Most három hónapra engedélyezik lekötik a gázárat jelenleg, de minden hónapban figyelni kell, hogy nehogy 25 százalékkal többet vagy kevesebbet fogyasszunk, (mert akkor kötbért kell fizetni – a szerk.). Most december 31-éig van gázunk, de hogy január, február, márciusban milyen áron lesz gázunk, azt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szintén egy referenciaidőszakban fogja meghatározni”

 

– magyarázta Kóbor Balázs, aki elismételte a korábban sokszor elmondottakat: a távhő ettől nem lesz olcsóbb, mivel már most is 17-szer többe kerül nekik a távhőt előállítani, mint amennyiért adják a lakosoknak. Ráadásul ők hiába használnak olcsóbbnak számító geotermikus energiát, a távhő ára kormányzati hatósági áras, így akkor sem tudnák olcsóbban adni, ha a 2650 forintos ár alatt lenne az előállítási költség.

 

Kóbor Balázs a beszélgetés végén azt is elmondta: 

 

októberben a geotermikus hő használata helyett gázt kellett égetniük a szegedi távhőnél, annak érdekében, hogy minél kevesebb kötbért kelljen fizetniük az állami MVM-nek. Pedig Szegeden jelenleg is zajlik egy sokmilliárdos geotermikus mintaberuházás, ami Európa második legnagyobb ilyen építkezése. Segítségével Szeged kevesebb gázt használhat a jövőben, környezetkímélőbb lesz, kevesebb szén-dioxidot termel, és kevésbé függ majd az orosz gáztól.

Címlapon

mutasd mind