Kóbor Balázs a Témában: Elszabadultak a gázárak, nem tudni, mi várható

Szegeden a tegnapi napon elindult a távfűtés, a szegediek legnagyobb örömére. A lakosság kevésbé érzékeli, de a gázárak brutális emelkedése miatt jelentősen megnövekedtek a SZETÁV költségei, amelyet nem teljes mértékben fedez az államtól kapott támogatás és a lakosságtól beszedett díj.

2021. október 08. 12:58

Kóbor Balázs a Témában: Elszabadultak a gázárak, nem tudni, mi várható

Balogh Juditnak, a Szeged Televízió hírigazgatójának a Témában Kóbor Balázs, a SZETÁV igazgatója azt mondta, objektív szempontok alapján döntenek a fűtés beindításáról, amely több lépésben történik meg. A rendszernek 28-30 óra kell, hogy átmelegedjen, így több helyen csak másnap lehet érezni a meleget. Ezekben az első napokban derül ki a rendszer különböző hibája, amelyet a cég szakemberei igyekszenek gyorsan kijavítani.

A beszélgetés során szóba került, hogy egyre drágább a gáz, amelynek egyik oka, hogy a járvány után újra induló gazdaságnak óriási lett az energia igénye, valamint, hogy a tavalyi nagy hidegek miatt az európai gáztározók csak kapacitásuk 65-70 százalékáig vannak feltöltve. Ez a helyzet az oroszoknak nagyon jól jön, mondta Kóbor Balázs, hisz az európai piac 40 százalékát ők látják el.

Kobór Balázs azt is elmondta, jelentősen emelkedtek számukra is a gázárak. Tavaly májusban még 1400 forintért tudott a cég gázt vásárolni, idén már 3000 forintot kellett fizetniük ugyanazért a mennyiségért. Mivel a távfűtés hatósági áras, tíz éve nem változott, a lakosság ezt nem érzékeli az áremelkedést, azonban a cég igen.

Az igazgató szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer mellett a távhőszolgáltatás csak akkor tartható fent, ha a megemelik az állami támogatás mértékét is. Mivel a szolgáltatás díja hatósági áras, így a döntés mindenképpen a kormány kezében van.

Nézzék meg (újra) a beszélgetést!