Klímaváltozás Szegeden: Mad Max-forgatókönyv jön vagy valami sokkal jobb?

Szemléletformáló online kampányt indít az önkormányzat, amiben a jelenleginél is jobban szeretnék a városban élők figyelmét ráirányítani: jó irányba mutató, egymásra épülő cselekedetek sokaságával sokat tehetnek azért, hogy mérsékeljék az éghajlatváltozás hatásait.
Klímaváltozás Szegeden: Mad Max-forgatókönyv jön vagy valami sokkal jobb?

A szemléletformáló online kampány arra összpontosít, hogy bemutassa: hogyan nézhet ki a város 2050-ben egy jó és egy rossz környezetvédelmi forgatókönyv esetén. A kérdés megválaszolásához húsz, a témával foglalkozó, többségében helyben élő kutatóval készítettek mélyinterjút – hangzott el a sajtótájékoztatón. A kampány a Szeged Vision 2050 nevet kapta éppen azért, mert víziók megfogalmazására kérték a programban résztvevő szakembereket.

Akár az is elképzelhető, hogy három évtized múlva kiszárad a Tisza és porviharok sújtják a várost, aminek megannyi társadalmi és gazdasági nehézséggel kell szembenéznie. Ezt a rossz szcenáriót Mad Max-forgatókönyvnek nevezte Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester.

Az egymásra rakodó környezetvédelmi és a fenntarthatósági tevékenységeken nagyban múlhat, milyen jövőképpel kell szembenézni. Nagy Sándor szerint a klímaváltozás érdekében hozott lépésekkel sokat tehet azért a város közössége, hogy Szeged élhető maradjon, és pozitív forgatókönyv érvényesüljön a 2050-ig terjedő időszakban.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évtizedekben Szegeden sok környezetvédelmi és fenntarthatósági beruházás zajlott. Ezek sorából említhető a helyi lakótelepek hőszigetelési programja és az ennek folytatásaként is értelmezhető geotermikus program is.

Ebbe a kategóriába sorolhatóak a város nagy közlekedésfejlesztési programjai, amik közül kiemelkedett az elektromos tömegközlekedés fejlesztését célzó. Az önkormányzati intézményrekonstrukciók során mindig hangsúlyos szempont volt a környezetvédelmi szempontok érvényesülése – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(fotók: Iványi Aurél)

Szeged sokat tett eddig is a klímaváltozás ellen, de aligha eleget – vont mérleget a városfejlesztési alpolgármester.

– Ha sikerül 1,5 Celsius fokon belül tartani a globális felmelegedést, akkor esély van arra, hogy az éghajlati rendszer nem változik meg

– mondta Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egyetemi docense. A korábbi számítások alapján 2037-re következhet be az ekkora mértékű hőmérséklet-emelkedés, amit nem volna szabad túllépi. A kutató azonban figyelmeztetett, hogy az újabb számítások szerint a másfél fokos emelkedést már a 2020-as évek végére elérhetjük. Vagyis vészesen fogy a cselekvésre még rendelkezésre álló idő.

Gál Tamás szerint ebben a helyzetben mindenkinek cselekednie kell, alapvetően újra kell gondolni olyan tevékenységet, mint a városi autóhasználat

– emelt ki egyet a szemléletformálás megannyi lehetősége közül.

A cikkben említett, lehetséges forgatókönyvekről a Szeged Vision mától elérhető weboldalán lehet többet megtudni, a hozzá kapcsolódó Facebook-oldal pedig itt érhető el.

B. P.

Tovább olvasom