Klebelsberg-idézet a Klebelsberg-szobornál a Széchenyi téren: százak fejezték ki szimpátiájukat a megfélemlített tanárokkal

„Sok ország ment már csődbe, amelyik a hadászatra erején felül költött, de még egy sem, amelyik az oktatásra” – ennek a mondatnak a felolvasásakor tört ki az egyik legkomolyabb taps a Széchenyi téren koraeste, ahol sok százan skandálták a pedagógusok polgári engedetlenségének egyik legfontosabb jelszavát: Jót akarunk! Tanárok, szülők, nagyszülők, diákok, szegediek és a környező települések lakói jöttek el, hogy kiálljanak önmagukért, gyerekeik, unokáik példaképeiért, saját hétköznapi hőseikért.
Klebelsberg-idézet a
Klebelsberg-szobornál a Széchenyi téren: százak fejezték ki
szimpátiájukat a megfélemlített tanárokkal

Egyik legközösebb ügyünk az oktatás, mindannyian érintettek vagyunk, abban viszont mindannyian egyetértünk, az oktatásban valami nagyon régóta nem működik. Ezért álltak ki a tanárok, ezúttal a Széchenyi térre a Klebelsberg-szoborhoz, hogy megmutassák, közösen gondolkodnak, közösen cselekednek, közös megoldásokra törekszenek. Erősnek, kitartónak, egységesnek kell lenni, így lehet változást elérni. És ehhez a közös gondolkodáshoz most sok százan csatlakoztak a Szegediek a jövő oktatásáért! címmel hirdetett rendezvényen. Ott volt a tömegben Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és Mihálik Edvin Zöld város tanácsnok – de egyikük sem beszélt, nem ezért jöttek.

 

Egy órával a kiállás kezdete előtt Szeged polgármestere, Botka László is megszólalt a Facebook-oldalán; részlet a posztjából:

 

„Támogatjuk a tanárokat, hiszen rajtuk múlik Szeged és az ország sorsa, a jövő generációjának sikere. Közösen tüntetünk a diákokkal, a szülőkkel és a tanárokkal azért, hogy végre rendezzék a pedagógusok bérét. Ne terheljék túl őket, garantálják a színvonalas oktatáshoz szükséges szakmai szabadságot is! Elfogadhatatlan a szabad oktatásért demonstráló tanárok fenyegetése, megalázása és kirúgása!”

 

 

Elsőnek Fabulya Andrea a Radnóti-gimnázium tanára mondta el József Attila Levegőt! című versét, majd Tóth Károly, Szeged közgyűlésének Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának alelnöke beszélt a jelenlévőkhöz. Azt mondta, a budapesti Kölcsey-gimnázium tanárait kirúgó Marosi Beatrix tankerületi vezető alkalmatlan és méltatlan a posztjára. – Lehet, hogy Marosi Beatrix erkölcstanból szerzett diplomát, de erkölcsileg megbukott – mondta Tóth Károly. Az MSZP-s önkormányzati képviselő szerint ezekkel a kirúgásokkal a hatalom újból üzent: nem Palya Tamásokra van szükség a magyar közoktatásban, azaz, a pedagógusok jobb, ha nem ugrálnak.

 

 

Andóczi-Balog József, a Deák Ferenc Gimnázium tanára arról beszélt, a tanároknak igenis joguk van kinyilvánítani, hogy nem értenek egyet a mai oktatáspolitikával. 

 

– Nem értünk egyet az új sztrájktörvénnyel sem! Nem értünk egyet a Kölcsey-gimnázium tanárainak méltatlan elbocsátásával, egyúttal követeljük munkaviszonyuk azonnal visszaállítását! 

 

– mondta Andóczi-Balog József, aki úgy vélte, nem lehet, hogy ennyi akarat ne adódjon össze és nem lehet örökké azt sem mondani, vannak most nagyobb bajok is.

 

Ezután hangzott el a fenti Klebelsberg-mondat, de idézte a Deák-gimnázium tanára Kölcsey Ferencet, Ady Endrét, Bibó Istvánt is.

Andóczi-Balog József szerint nem gondolhatja senki sem komolyan, hogy azok a kollégáik akik a fővárosban vagy az ország legkisebb településén is kiálltak a jogaikért, a fizetésük emeléséért, azt felforgató szándékkal, rosszat akarva tették. 

 

– Micsoda bátorság kell ahhoz, ha a fenyegetések ellenére kimondja valaki, nem bírjuk tovább!

 

Ezután azt kérte a szónok, segítsék egymást a tanárok, vállaljanak szolidaritást egymásért. 

 

– Csak akkor tartható fenn a figyelem, ha időről időre felszólalunk a jogainkért, és megmutatjuk, a gyerekek jövője, az oktatás színvonala, az elkötelezett, méltón bérezett, jó közérzetű, megbecsült pedagógusokon múlik. Ne dugjuk homokba a fejünket, a kivárás rideg csendje nem hoz eredményt!

 

Nézzék meg újra élő tudósításunkat!

Címlapon

mutasd mind