Klebelsberg-domborművet avattak Klebelsberg-telepen

Állami, önkormányzati, egyházi és civil összefogásból jött létre az emlékmű. Botka László, Kiss-Rigó László, valamint Mondi Miklós, a MÁV területi igazgatója is beszédet mondott az avatón.
Bod Péter

2022. június 11. 18:35

Klebelsberg-domborművet avattak Klebelsberg-telepen

A Szeged Klebelsberg-telepen élők kezdeményezése volt az a dombormű, amit a helyi Polgári Kör Egyesület szombaton délután ünnepélyes körülmények között avatott fel. Az eseményen megjelent Botka László, Szeged polgármestere, Kiss-Rigó László megyéspüspök, és Mondi Miklós, a MÁV Zrt. területi igazgatója is.

 

Elsőként Újvári Edit, egyetemi docens a telepen élők képviseletében mondott beszédet, aki elmondta, hogy az első világháború után a Bánátból és Erdélyből érkezett vasutasok voltak az első lakói a városrésznek, ami 1928-ban a Klebelsberg-telep nevet kapta. Felidézte, hogy az akkori kultuszminiszternek döntő szerepe volt abban, hogy az elcsatolt területekről érkező vasutascsaládok letelepedhettek a városnak ezen a részén, amit aztán önálló városrésszé formáltak.

 

Már 1928-ban közel száz vasutascsalád élt itt, akik a hála egyik ritka módját választva, ebben az évben kértek és kaptak engedélyt Klebelsbergtől, hogy az ő nevét vehesse fel az akkor születő városrész. 

 

A kultuszminiszter egész addigi munkájának megkoronázása is ezekre az évekre esett, mert a szegedi egyemet nem kizárólag letelepítették Szegeden, hanem annak fejlesztése is mérföldkőhöz érkezett 1930-ban, amikor elkészült a Dóm tér, és az ott található egyetemi épületek – mondta a szónok.

 

Az igazi meggyőző ereje a tényeknek és az alkotásnak van – idézte beszéde zárásában Klebelsberget Újvári Edit.

 

Hoztam magammal ünnepi beszédet, de nem olvasom fel – kezdte beszédét Botka László, aki zakója zsebébe visszacsúsztatta előre megírt szövegét. Meghatva állok itt – folytatta, majd hozzátette: a helyiek adományai is segítették a domborműállítás költségeinek fedezését.

 

Fejet hajtott a Klebelsberg-telep fejlődése előtt, ami mocsárból lett Szeged legszebb városrésze. Örömmel idézte fel, hogy 2019-ben újították fel közel 200 millió forintért a helyi óvodát.

 

A városvezető ugyanakkor előre is tekintett, megfogalmazva, hogy elkezdődik a Holt-Tisza rehabilitációja és hamarosan kezdetét veszi a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója, ami a korábbiaknál jóval nagyobb védelmet ad Klebelsberg-telepnek az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

 

 

Lantos Györgyi szobrászművész alkotását Kiss Rigó László megyéspüspök áldotta meg, aki a múlt ismeretének és a múlt megőrzésének fontossága mellett az összefogás szükségességéről beszélt. Szerinte ez a három komoly identitásformáló tényező. Felidézte, hogy a trianoni határrendezés után nem kizárólag az egyetem érkezett Kolozsvárról Szegedre, hanem Temesvárról a megyéspüspökség is. 

 

A vasutascsaládok és Klebelsberg-telep elválaszthatatlan kapcsolatáról beszélt Mondi Miklós, a MÁV Zrt. területi igazgatója. Közvetlenül az első világháború után sok ilyen család élt vagonokban Szegeden. Egyrészük Hattyason kezdhetett új életet, köszönhetően mások mellett az állami vasúttársaság anyagi segítségének. Másik részük, a mai Klebelsberg-telepen. Mondi Miklós sikeres jövőt kívánt a városrészen élőknek, és egyben reményét fejezte ki, hogy a vasutas hagyományokat tovább ápolják.

 

A rendszerváltás évében alakult, politikamentesen működő civil szervezet, a Szeged Klebelsberg Polgári Kör Egyesület 1990 óta minden évben díszoklevéllel ismeri el egy Klebelsberg-telepért sokat munkálkodó helyi tevékenységét. Idén ez a megtiszteltetetés Nacsa Jánosnét érte, aki Újvári Edittől és Simon-Fiala Donát önkormányzati képviselőtől vehette át a kitüntetést. 

 

Az emlékmű 11 millió 330 ezer forintba került, ehhez a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közel 8 millió forinttal járult hozzá, Szeged Megyei Jogú Város 1,5 millió forintot adott, a Szeged-Csanádi Egyházmegye 1 milliót, lakossági támogatásból pedig újabb 1 millió forint jött össze a műalkotás megvalósítására.

Címlapon

mutasd mind