Kizárják a SWIFT-ből az orosz bankokat, a cél Oroszország, Putyin és oligarcháinak teljes pénzügyi elszigetelése

A többi között azért, hogy ne tudják finanszírozni az Ukrajna elleni háborút.
Kovács M. Norbert

2022. február 27. 00:34

Kizárják a SWIFT-ből az orosz bankokat, a cél Oroszország, Putyin és oligarcháinak teljes pénzügyi elszigetelése

A nyugati országok még súlyosabb gazdasági szankciókra szánták el magukat Oroszországgal szemben – jelentette be szombat késő este Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország közös nyilatkozatát olvasta föl, írja Uj Péter a 444-en.

 

A legerősebb nyugati országok megállapodtak, hogy „bizonyos orosz bankokat” kitiltanak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

 

„Elhatároztuk, hogy Oroszországot olyan szankciókkal sújtjuk, amik elszigetelik a nemzetközi pénzügyi rendszertől és gazdaságainktól” – olvasható az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok vezetőinek nyilatkozatában.

 

A 444 ezzel kapcsolatosan megjegyzi, hogy a SWIFT a világ legfontosabb nemzetközi fizetési hálózata, azok a bankok és cégek, amik nem férnek hozzá, nem tudnak részt venni a nemzetközi kereskedelemben. Az orosz bankok SWIFT-bőli kizárásával lényegében megbénítják Oroszország szinte teljes nyugati exportját és importját.

 

A lap azt is írja, hogy korábban Németország ellenezte ezt a szankciót, mivel a németek naponta több százmillió dollár értékben vásárolnak orosz gázt és kőolajat, és az egész ország energiaellátását, a fűtést és az áramszolgáltatást is veszélyezteti, ha az orosz import megszűnik. Végül a németek mégis aláírták a megállapodást.

 

A szombati közös nyilatkozat hivatalossá tette az új szankciókat, bár kevés részletet közöltek arról, hogy pontosan mikor lép életbe a tiltás, és pontosan melyik orosz bankokat érinti.

 

A nyialtkozat szerint további korlátozó intézkedéseket vezetnek be az orosz központi bankkal szemben, amik megakadályozzák, hogy eszközeit a nyugati piacokon értékesíthesse vagy eszközöket vásároljon. A cél, hogy a bank tartalékainak felhasználásával ne finanszírozhassák az Ukrajna elleni háborút – írja a 444.