Kívül és részben belül is megújult a rókusi templom

Három évvel ezelőtt kezdődött el a Kossuth Lajos sugárúton álló rókusi templom felújítása. Kívül teljesen megújult az épület, belül kicserélték a padlóborítást, valamint megerősítették az oldalhajókba álló két oltárt. A költségek döntő részét a hívek adakozásából finanszírozták.
Vass Imre

2021. november 19. 10:45

Kívül és részben belül is megújult
a rókusi templom

Ezen a helyen ez már a harmadik templom. Először 1739-ben, a pestisjárványtól való szabadulás emlékére, Szent Rókus tiszteletére egy kápolnát emeltek itt. Ezt később kibővítették, majd 1909-ben felszentelték a mostani, neogótikus stílusú templomot.

 

Igazán nagy felújítása azóta nem történt, közel 30 évvel ezelőtt csak a tetőt cserélték ki. Az évek során az épület állaga folyamatosan romlott. Három évvel ezelőtt azonban, a hívek adományainak köszönhetően, elkezdődött a felújítási munka és kívülről megújult a templom.

 

 

Kretovics László plébános elmondta, amint végeztek kívül, belül is elkezdődtek a munkálatok. Teljesen felújították a 800 négyzetméteres padlót, mert már balesetveszélyes volt. Emellett új alapokra helyezték a padokat is. A belső munkálatok során az oldalhajókban lévő két cararrai márvány talapzaton álló faragott fa oltárokat is meg kellett erősíteni, mivel azok az évek során, kivitelezési hibák miatt, elkezdtek egy idő után befelé dőlni. Most már azok is biztonságosan állnak a helyükön.

 

A rókusi Szeged második legnagyobb temploma. Körülbelül 15 ezer hívő tartozik hozzá, közülük 6-800-an járnak rendszeresen az istentiszteletekre.

Címlapon

mutasd mind