Kivétel nélkül túl vannak árazva a kormány presztízsberuházásai

Vizes világbajnokság, Puskás Aréna, költözés a Budai Várba: mind-mind sokkal többe kerülték, mint ahogy tervezték. Nekünk.
Kékes Viktória

2023. január 26. 11:53

Kivétel nélkül túl vannak árazva a kormány presztízsberuházásai

Közpénzből rendezik, mégsem mondják meg, mennyibe fog kerülni az augusztusi atlétikai világbajnokság. A világversenyt szervező cég vezetője csak annyit árult el, hogy vannak becsléseik, de a költségekkel utólag fognak elszámolni. A kilencnapos eseményhez az ország legdrágább stadionját húzzák fel, az építkezés költsége lassan 250 milliárd forintnál jár – írja az rtl.hu.

 

A portál arra emlékeztet, a titkolózás hátterében az állhat, hogy a kormány presztízsberuházásai rendre sokkal többe kerültek (nekünk, adófizetőknek), mint amennyit előzetesen terveztek:

  • a vizes vébé például az eredetileg tervezett 25 milliárd forint helyett több mint 130 milliárd forintba került.
  • A Puskás Aréna 35 milliárd helyett 150 milliárd forintba került.
  • A Magyar Zene Háza az eredetileg tervezett 17 milliárd forint helyett csaknem duplájából, 30 milliárdból épült fel. (Azt pedig senki nem tudja a teljes Liget projekt megvalósítása mennyibe fog kerülni, Baán László kormánybiztos korábban azt mondta, felelősen ilyen szám nem prognosztizálható.)
  • A miniszterelnök új irodájára, a Karmelita kolostor átépítésére a tervezett 13 milliárd forint helyett több mint 20 milliárd forintot költöttek.

 

Itt még nincs vége az új kormányzati negyed kiépítésének: a Pénzügyminisztérium a Halászbástya közelébe, a Szentháromság térre költözik. Az épület felújításával a tervek szerint 2017-re kellett volna végezni, 26 milliárd forintból. A munka azonban jelenleg is folyik, és már 2020-ban is arról szóltak a hírek, hogy 55 milliárd forint lehet a végösszeg. (A K-Monitor korrupcióellenes szervezet perre ment azért, hogy megtudják: mennyibe kerül az új épület az adófizetőknek, jogerős ítélet még nincs.)

 

Költözik a Belügyminisztérium is, dolgoznak a Dísz tér és a Szent György tér palotáinak helyreállításán, és a Budavári Palota megújítását is tervezik. Ez egy hosszú projekt, az építkezések folyamatosan zajlanak (és drágulnak), vagyis a pontos költségvetés nem ismert. Az Átlátszó által megkérdezett szakértők azonban úgy látják: a végösszeg akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja.