Kivégeztek 81 ember Szaúd-Arábiában: Brüsszel szerint ez a büntetés nincs hatással a bűnelkövetőkre

Aggasztó a halálbüntetés alkalmazásának növekvő tendenciája Szaúd-Arábiában – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra reagálva, hogy szombaton 81 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában, ami 2019 óta a legjelentősebb tömeges halálbüntetés-végrehajtás az országban.
Garai Szakács László

2022. március 13. 19:39

Kivégeztek 81 ember Szaúd-Arábiában:
Brüsszel szerint ez a büntetés nincs hatással a bűnelkövetőkre

Josep Borrell közleményében emlékeztetett arra, hogy 2021-ben 67 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában. Kijelentette: az Európai Unió minden körülmények között és határozottan ellenzi a halálbüntetés alkalmazását. A kegyetlen és embertelen büntetés nincs elrettentő hatással a bűnelkövetőkre, és szembemegy az emberi méltóság tiszteletével. Az Európai Unió továbbra is azon dolgozik, hogy felhagyjanak a halálbüntetéssel az azt még alkalmazó néhány országban.

 

– Az EU továbbra is aggodalmát fejezi ki a halálbüntetés szaúd-arábiai alkalmazása miatt, és a halálbüntetés hivatalos és teljes eltörlése felé vezető első lépésként az intézkedés teljes és tényleges felfüggesztését szorgalmazza – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Borrell már korábban is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió minden esetben elítéli a halálbüntetést, ami ellentétes az élethez való joggal, ezért eltörlése elengedhetetlen az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében.

 

Szaúd-Arábiában a szombaton kivégzett 81 embert – 73 szaúdit, hét jemeni és egy szíriai állampolgárt – különféle bűncselekményekért, egyebek között gyilkosságért és terrorizmusért, ítélték el. A kivégzettek között volt olyan 37 szaúdi, akit ugyanabban az ügyben ítéltek el. Ők biztonsági tisztségviselőket akartak megölni, illetve rendőrőrsökön és rendőrségi konvojokon ütöttek volna rajta. A jemenieket a síita húszi lázadókhoz köthető terrorcsoport létrehozásával vádolták.

 

(MTI)