Kitűzték a bokrétát az épülő városi sportuszoda legmagasabb pontjára

A munkálatok feléhez érkeztek az Etelka sori városi sportuszoda építésénél, egyúttal elérkeztek a 15 méteres magassághoz a kivitelezők. Mivel a hagyományok szerint ez egy építkezés egyik legfontosabb szakasza, ünnepélyesen kitűzték az északi toronyra a bokrétacsokrot.

2020. április 03. 14:52

Ebből az alkalomból Kanász István főépítésvezető, a kivitelező WHB nevében ismertette az építkezés főbb adatait.

Ezek szerint eddig 30 ezer köbméter földet mozgattak meg, 50 ezer négyzetméter zsalut építettek, 14 ezer köbméter betont öntöttek ki, 18 ezer tonna betonacélt és 500 tonna acélelemet építettek be az épületkomplexumba.

A következő nagy feladat az 1200 ülőhely beszerelése lesz a lelátókra.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester ehhez hozzátette, hogy a mintegy 15 és fél milliárd forintból épülő sportuszodában lesz egy 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély versenymedence, amelyből egy mozgatható válaszfal segítségével 2×10 25 méteres pálya alakítható ki. A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, valamint tv-közvetítésre alkalmas sportvilágítást is kiépítenek benne. Fontos, hogy nemzetközi úszóversenyek megrendezésére is alkalmas lesz a sportlétesítmény, ugyanakkor a városi közönség is használhatja majd.

Régi vágya teljesül tehát a szegedieknek, hiszen legutoljára 41 éve épült sportuszoda a városban, ráadásul akkor tervezési hiba miatt nem az eredeti elképzelések valósultak meg Újszegeden. Nagy Sándor ehhez hozzátette, hogy a koronavírus-jkárvány miatt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mikor fejeződnek be a munkálatok. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben már elkezdődött egy új városi sportuszoda terveinek kidolgozása, de akkor a nagy világgazdasági válság közbeszólt. A beruházást most a kormány támogatásával valósítják meg, ugyanakkor a város a területen lévő garázssor megvásárlásával és a tulajdonviszonyok rendezésével megteremtette a lehetőséget a munkálatok minél gyorsabb elindításához.

Ezúttal azonban már ott tart a beruházás, hogy remélhetőleg az év végére elkészül az épületkomplexum.

Nagy mérföldkő az építkezésben a bokrétaavatás,

amelyen Kanász István és Nagy Sándor mellett részt vett Csanádi Zoltán, a városi beruházásokat koordináló Szeged Pólus Kft. igazgatója, valamint Bartók Csaba, a Modern Városok Program szegedi koordinátora is.