Kitakarítják Tarjánt és belakják a kertet

Közösségi takarítással kezdődik csütörtökön a Megálló Közösségi Ház Zöld közösségi hétvégéje. Pénteken és szombaton lehet majd sok minden más mellett raklapokból kerti bútort készíteni, grillezni, vándorkavicsot festeni, játszva tanulni a komposztálásról, de lesz képzőművészet, irodalom, zene és mozi is.
Farkas Judit

2023. május 23. 15:20

Kitakarítják Tarjánt és belakják a kertet

Sikeres a hazánkban egyedülálló komposztfutár Szegeden: legutóbb ezzel a hírrel kapcsolatban írtunk a tarjáni Megálló Közösségi Házról. Ide szállítják a háztartásokból a komposztálni való hulladékot, de foglalkoznak a komposztáláson kívül nagyon sok minden mással is, ami hozzájárul egy jó közösség kialakulásához és fennmaradásához, és ami fenntarthatóbbá teszi az életünket. Hogy mi mindennel, arra fény derül a Zöld közösségi hétvégén, ami egy igazi közösségi eseménnyel, Tarján kitakarításával veszi majd kezdetét csütörtökön. 

 

Csütörtökön 15-19 óra között például közösségi szemétgyűjtést szerveznek a Hulladékvadásszal együttműködve. Aki kedvet érez Tarján utcáinak, parkjainak, játszótereinek a rendbetételéhez, annak adnak zsákot és kesztyűt a Megállóban, ahová a gyűjtött szemetet is visszaviheti. A közösségi takarításba bármikor be lehet csatlakozni a megadott időintervallumban, nem muszáj 15 órakor elindulni. 

 

Péntek délután a közösségi ház kertjét lakják be a résztvevők. 15 órától a következő kerti programokba lehet becsatlakozni: 

 

agyaggyurmázás, élményfestés, Játszva a komposztálásról – társasjáték, zöldség grillezés, limonádézás, #szegedkövei vándorkavicsfestés, raklapokból kertibútor készítés lelkes és segítőkész résztvevőkkel, közösségi komposztálók és közösségi kert bejárás. 

 

Bekötözni, összevarrni címmel közben egy alkotói workshop is zajlik majd, amiben a jelenlévők keze munkája is benne lehet, szó szerint - erről a facebook eseménynél találnak további részleteket. A közös alkotást a tervek szerint 18 órakor ki is állítják. A délutánt 20 órától kertmozi zárja. 
 

Május 27-én, szombaton 14 órától folytatódnak a pénteki napnál felsorolt kerti programok, közben 14 órától kiállításbejárás is lesz: a Bekötözni, összevarrni, gézes gipszbe csomagolni tárlaton megtekinthető az előző nap készült közösségi alkotás. 16-tól 16.45-ig a Törzsasztal Műhely fiatal írói, költői olvassák fel a kiállításhoz kapcsolódó alkotásaikat, majd a Góc. alkalmi zenekara színezi élő zenével és dj settel a tárlatot. 

 

A közösségi hétvége az Erősödő Civil Közösségek program támogatásával valósul meg.