Kiszámolták: harmadával drágította meg az autópályázást az állam, miután Orbán oligarcháié lett az üzemeltetés

Úgy néz ki, nyereséget kell termelni, ha már nem az államhoz megy a haszon.
Cservenák Zoltán

2022. október 07. 07:44

Kiszámolták: harmadával drágította meg az autópályázást az állam, miután Orbán oligarcháié lett az üzemeltetés

Tavasszal nyerte el az autópályák üzemeltetését a Mészáros Lőrinc és Szíjj László nevén lévő konzorcium 35 évre, ez azt is jelenti, hogy másfél emberelöltőn keresztül ezekhez a cégekhez megy a sztrádák használatából eredő bevétel.

 

Az Mfor.hu a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től közérdekű adatigényléssel megszerzett adatokból kiszámolta: amióta a két Orbán-hűbéres NER-lovag nevén van az autópályaüzlet, összesen 29 százalékkal nőttek az árak a magyar sztrádákon. A brutális extraprofitot biztosító áremelések kárát a magyar autósok ugyanúgy fizetik, mint a külföldiek, nincs kedvezmény a magyar rendszámra.

 

Az áremelés 5 és 70 százalék között alakult: személyautókra vonatkozó D1-es kategóriában a megyei matricák 5, a heti 44, a havi 71 százalékkal drágult.

 

A vállalkozások által gyakran használt D2-es kategóriában, tehát a kisteherautóknál az éves matrica 49 százalékkal lett drágább, a havi 21-gyel, a heti és a megyei 5-tel. 

 

Természetesen a vállalkozások beépítik majd áraikba az emelés költségét, így azt a fogyasztók, azaz mi fizetjük a végén.

 

Az Mfor.hu azt is írja, Gulyás Gergely nem mondott igazat, amikor azt mondta: „Megnéztük a nemzetközi gyakorlatot is, hogy hol mennyi az autópálya-matrica, és azt is, hogy ki, mennyi autópálya-matricát vásárolt, miből fogy sok, és ott emeltünk kisebb mértékben, amiből sok fogy”. A számokat nézve ez valóban nem igaz, hiszen a személyautókra vonatkozó heti matricából fogy a legtöbb, ezt 44 százalékkal emelték. A legalacsonyabb mértékben, 5 százalékkal a második legnépszerűbb megye matrica drágult.

 

Az is kiderült, hogy idén január és augusztus között – tehát 8 hónap alatt – 79 milliárd forintot hoztak a magyar autópályák. Jövőre ez 102 milliárd forint lehet az áremeléseknek köszönhetően 8 hónap alatt.

 

Ez 29 százalékos extra bevétel Mészároséknak.

 

Amennyiben havonta 12 milliárd 750 millió forint bevétellel számolunk, akkor egy évre 153 milliárd forint jön ki, 35 évre pedig 5355 milliárd forint. Ennyit adott át az állam Orbán két barátjának.