Kisorsolták a magyar labdarúgó-válogatott selejtezős ellenfeleit a németországi Európa-bajnokságra

Emberemlékezet óta nem vártunk úgy sorsolást labdarúgó világversnyre, hogy kedvező csoport esetén egy nagyon-nagyon kicsit megnyugodhattunk. Most ezt egy pillanatra megtehetjük.
Cservenák Zoltán

2022. október 09. 12:52

Kisorsolták a magyar labdarúgó-válogatott selejtezős ellenfeleit a németországi Európa-bajnokságra

Tényleg csak egy pillanatra és csak hangyányit engedhetjük meg magunknak a nyugalmat, de ez elég annyira, hogy legalább ne legyintsünk rá azonnal a selejtezőcsoportunkra, mint azt oly sokszor megtettük az elmúlt 40 évben.


Van oka némi örömre a válogatottnak már a sorsolás után, hiszen bár első kalaposként elkerült egy sor erős ellenfelet, de kaphatott volna akár Franciaországot vagy Angliát is a második kalapból, a harmadik kalaposak közül jöhetett volna Svédország, Norvégia, Ukrajna, Albánia és Románia közül az egyik, a negyedik kalapból meg megkaphatták volna a csoportba Törökországot, Görögországot és Észak-Macedóniát is. Ugyanakkor az is igaz, Szerbia helyett jobb lett volna, ha Izraelt, Finnországot vagy Boszniát kapjuk.

 

A magyarok a G jelű csoportban akár összekerülhettek volna mondjuk a Franciaország, Svédország, Törökország hármassal is, és akkor sokkal inkább lehetne legyinteni mint így:

 

A magyar válogatott a G-csoportban Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával játszik tavasszal a 2024-es németországi Európa-bajnokságra jutásért.

 

A legkeményebb Szerbia lesz, a szerb foci újra a legjobbak között van, a 13. legerősebb európai csapatként 21. a világranglistán, szóval bivalyerősek. Legutóbb idén március 24-én a Puskás Arénában 0–1-re kikaptunk tőlük egy öngóllal, de sokkal emlékezetesebb az 1998-as világbajnoki pótselejtezőn játszott budapesti 1–7-es vereség, ami után szárnyra kapott a poén: – Mennyire jöttek a szerbek? – Egy hétre… Egy héttel később 5–0-ra verték Csank János válogatottját odahaza a déli szomszédaink.

 

Mi a 36. helyen állunk a 20. legjobb európaiként. Montenegró 69. a világranglistán 33. Európában, Bulgária 72. a világon, 34. az európai szövetségnél, Litvánia 147. a világranglistán és 47. az európai szövetségnél.

 

Ez azt is jelenti, hogy nem mi vagyunk a csoport esélyesei, hanem a szerbek, de a jó Nemzetek Ligája-szereplés segíthet abban, hogy mondjuk csoportmásodikként a pótselejtezőn majd könnyebb dolgunk legyen. Fontos megjegyezni azt is, hogy a magyar válogatott még mindig nem tart ott, hogy akár Montenegró, akár Bulgária ellen kötelező győzelemről lehessen beszélni, nekünk ezek a csapatok is okozhatnak meglepetéseket.

 

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztása:

 

 • A: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus
   
 • B: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
   
 • C: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
   
 • D: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
   
 • E: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova
   
 • F: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
   
 • G: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
   
 • H: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
   
 • I: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
   
 • J: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein.

 

(Nyitókép: A szerb Aleksa Terzic (elöl) és Ádám Martin a Magyarország–Szerbia barátságos meccsen a Puskás Arénában 2022. március 24-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)