Kisokos Mihálffy Bélának, mert szüksége van rá: eligazodási pontokat szedett össze a szegedi Momentum Horthy Miklós kormányzóságáról a fideszes országgyűlési képviselőnek, hogy tudja, merre és hogyan lehet, legyen arccal

A szegedi Momentum elnöksége és közgyűlési frakciója közös közleményt adott ki, és felszólítja Mihálffy Bélát, hogy ne vegyen részt az Újszegeden szervezett Horthy Miklós-emléktábla avatáson.
Garai Szakács László

2022. október 01. 09:19

Kisokos Mihálffy Bélának, mert
szüksége van rá: eligazodási pontokat szedett össze a szegedi
Momentum Horthy Miklós kormányzóságáról a fideszes
országgyűlési képviselőnek, hogy tudja, merre és hogyan lehet,
legyen arccal

Megírtuk, egyetlen helyen nem szólhat bele, nem tilthatja meg Szeged önkormányzata azt, hogy Horthy Miklósnak domborművet állítsanak. A Dél-vidék Házban. A Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjai ott készülnek október 15-én ezt megtenni. Az eseményre meghívtak előadni, beszélni avatni mindenféle embert, de ami aggályos lehet, köztük van Mihálffy Béla is. Heisler András tegnapi cikkünkben beszélt arról lapunknak, hogy mi a „gond” ezzel a friss Horthy-kultusszal és akkor megemlítette, Mihálffy tudomása szerint mégsem beszél a rendezvényen. Ezt azonban egyelőre csak neki tudjuk elhinni, kerestük az országgyűlési képviselőt, de nem reagált – még. 

 

Természetesen amint megszólal, elmondhatja nálunk is,

 • miért gondolta először jó ötletnek a felkérést,
 • miért mondta vissza később, ha visszamondta,
 • illetve elmondhatja gondolatait Horthy Miklósról, az ő politikai szerepéről is, ha akarja.

 

Ez utóbbinak az átgondolásához nyújt segítséget a szegedi Momentum, akik közleményt adtak ki ennek kapcsán, amit szó szerint idézünk:

 

„Tisztelt Mihálffy Béla!

 

Azt olvassuk a Szegeder.hu-n, hogy október 15-én Horthy Miklós-domborművet avat Újszegeden.

 

Szeretnénk néhány eligazodási pontot adni, hogy Horthy Miklós kormányzósága mit jelentett városunknak.

 

 • 1944 tavaszától az év nyaráig a szegedi gettóban és különböző gyűjtőpontokon (például Dorozsmán) közel 9000 szegedi és környékbeli zsidó származású honfitársunkat internálták.
 • 1944. június 25-én, 27-én és 28-án három szerelvénnyi marhavagonban útlevél nélkül, teheráruként címkézve deportálták ezt a 8800 magyar honfitársat, köztük körülbelül 4500 szegedit.
 • Közülük sokakat ausztriai és csehszlovákiai tömegsírokban találtak meg legközelebb.
 • A munkaszolgálatra elhurcoltak közül meghalt és a Holokauszt áldozatául esett 2500 szegedi polgár.
 • Pick Móric iparos, Lőw Immánuel főrabbi, Tölgyes Gyula újságíró, szerkesztő, a szegedi születésű Vadász Endre festő, elhurcolt és áldozatul esett társaikkal együtt egészen biztosan nem szenvedésükkel vagy halálukkal szolgálták legjobban városukat.
 • A város több száz szülöttjét a német csapatok megsegítésére küldték a Szovjetunióba. Egy olyan háborúba, amely a legkevésbé nevezhető Honvédőnek, és ami a legkevésbé szolgálta a magyar érdekeket.
 • Az egyre közeledő frontok miatt végül 1944 őszére már tömegesen hívták be a szegedi polgárokat. Több esetben az egységek 40–50 százalékát tudták csak felszerelni fegyverrel, a 9. szegedi gyalogezred pedig egyes adatok szerint 70 százalékos vérveszteséget szenvedett. A legjobb rádiósok a város fizika tanárai, a legjobb felcserek a klinikák orvosai lettek, szinte válogatás nélkül rekrutálták Szeged lakóit.
 • 1944 októberére 15-20 ezer lakos volt kénytelen elhagyni otthonát.
 • A több ezer mozgósított közül körülbelül 3500 fő katonai szolgálat és harci cselekmény közben hunyt el, és ebbe a létszámba tartoznak a háború polgári áldozatai is.
 • Több mint 6000 szegedi, dorozsmai, algyői, tápéi és szőregi polgár halt meg szolgálat közben, munkatáborban vagy saját otthonában. Több tízezer szegedi vált hajléktalanná, lett hadifogoly, kellett menekülnie, vált kárvallottjává a második világégésnek.

 

Horthy Miklós nem egyszemélyben tehet minderről, de szerepe és felelőssége minden vitát felülírva tagadhatatlan. Neve városunk történetének nem csak azon korát fémjelzi, mely során egyetem érkezett ide és felépültek a Klinikák, de jóvátehetetlenül és megmagyarázhatatlanul azt a vészt is, amely városunkra pusztulást és gyászt hozott.

 

Szegedi képviselő nem adhatja nevét Horthy Miklós ünnepléséhez. Arra kérjük, Ön se tegye ezt!

 

Szeged, 2022. 09. 30.

 

Körmendi Zoltán elnök

Halász Noémi alelnök

Borsik Viktor elnökségi tag

Gera Imre elnökségi tag

Hegedűs Barnabás elnökségi tag

Mihálik Edvin frakcióvezető

Nagy Sándor képviselő

Urbán Tamás képviselő”

Címlapon

mutasd mind