Kiskundorozsma: tök volt, van, lesz, ahogy fesztivál is

Tíz évvel ezelőtt, huszonnégyen vonultak a töklámpás felvonuláson, most több mint ötszázan. Egy évtizede alatt ilyen nagy utat tett meg Dorozsmai Tökfesztivál, amelynek kétnapi látogatottsága mára eléri a 2000-2500 főt – mondta el a szeged.hu-nak Hajdu Géza az esemény főszervezője.

2019. szeptember 27. 21:09

A kétnapos – péntek, szombat – rendezvény tíz évvel ezelőtt rendezték meg elsőként, és kitalálóit két cél vezette. Egyfelől olyan rendezvényt szerettek volna meghonosítani, amelynek megvannak a helyi hagyományai, másrész olyat, amely ritkaságszámban megy az országban. Tökfesztiválból mindössze négy – Nagydobos, Őriszentpéter, Rácalmás – található az országban, ami ahhoz mérten meglepően alacsony szám, hogy közel 3200 település található az országban. Tököt pedig régen is, mai is sokan termelnek Kiskundorozsmán.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A pénteki nap a gyerekeké volt a Dorozsmai Tökfesztiválon, amelyen délelőtt az óvodások, délután az általános iskolások élhették ki játékszenvedélyüket és kézügyességüket a helyi Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán. Közel hatszázan próbálhatták ki kreativitásukat a tökfaragásban, a töklámpa-készítésben, agyagszobrászatban, tűzzománc- és üvegfestésben. A délután kínálatát színesítette tökös jelmezverseny és a sakk szimultán. Az udvaron felállított különböző játékokat – ugrálóvár, körhinta, célba lövés – ingyenesen álltak pénteken a gyerekek rendelkezésére.

A tökös versenyek sorából kiemelkedett a legnagyobb tök címéért meghirdetett. Az első címet egy 165 kilós tök nyerte, másodikként egy 145 kilós „ért célba”. A Dorozsmai Tökfesztivál fénypontja – szó szerint is – a péntek esti töklámpás felvonulás, amelyen részt vett Botka László polgármester, aki egyben a rendezvény fővédnöke is. Mellette a helyi közélet olyan szereplői vonultak fel, mint Lauer István polgármester-jelölt, Komjáti Zoltán Gábor, az Összefogás Szegedért, Mihálffy Béla, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselő-jelöltje, valamint Tóth Péter, a Jobbik szegedi vezetője.

A töklámpás felvonulás a kialakult gyakorlatnak megfelelően a művelődési háztól a templomkertig, majd onnan vissza a kiindulópontig tartott. Szombaton halfőző verseny, koncertekés étekkóstolás vár a fesztiválra kilátogatókra. Mint Hajdú Gézától, a helyi művelődési ház igazgatójától megtudtuk, a halfőző versenyre háromszáz kiló halhúsból készülnek a versenyművek. Aligha fog éhen maradni bárki is.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

B. P.

Címlapon

mutasd mind