Kisházi Sándor bekészült a vagánynak tűnő, laza jópofaságtól – Garai Szakács László jegyzete

Sokmindennek tűnhetnek majd ezek a mondatok, és sokan, sokfélét fognak rá mondani, sokan, sokféleképpen fognak minősíteni engem is, de annyi félrenézés, legyintés és hallgatás után, akkor végre kimondom: elég. Kellene lenni a Szeged365-nél is egyfajta minimumnak, akármennyire is alacsonyan, mélyen van az.
Garai Szakács László

2022. október 01. 18:10

Kisházi
Sándor bekészült a vagánynak tűnő, laza jópofaságtól –
Garai Szakács László jegyzete

Lehet csipkedni, kritizálni, bírálni fideszes független újságíróként Szeged polgármesterét, hiszen ebből telik BMW-re, de ezt lehet stílusosan, ízlésesen, jól csinálni, amire Botka László is azt mondja adott esetben, a fenébe, igaza van.

 

Csakhogy Kisházi Sándornak, a Szeged365 főszerkesztőjének

  • se stílusa,
  • se ízlése nincs,
  • és nemhogy rosszul, egyenesen szarul csinálja azt, amit csinál.

 

Ez, persze, egyáltalán nem újdonság, a Szeged365 indulása óta ezekkel kapcsolatosan nem történt nála javulás, de míg máskor a hasonló teljesítményét elintéztem magamban egy láttam, kettessel, ez most más lett.

 

Kivételesen stílustalan, kivételesen ízléstelen, kivételesen szar.

 

Kisházi arról próbált írni a „képességeivel” egy bátor beszólást, hogy Botka László polgármester a Facebook-oldalán megtette azt, amit egy felelős, demokrata városvezető tehet egy olyan helyzetben, amilyenben ő most van: megkérte politikustársát, a nem is olyan régen még Szeged közgyűlésében vele együtt ott ülő Mihálffy Bélát, ne mondjon beszédet Horthy Miklós domborművének avatásán a Délvidék Házban október 15-én.

 

Ennek a kérésnek a kapcsán sikerült Kisházi Sándornak a Szeged365-ön az alábbi címmel megjelentetni összesen kilenc mondatot:

 

„Botka László kikészült a szegedi Horthy-domborművön.”

 

Aki nem érti, hogy mi ebben a mondatban a baj, mi ezzel a mondattal a baj, miért – lemegyek Kisháziba – gáz, béna, szar, gusztustalan, undorító ez a mondat, az... Az Kisházi Sándor.

 

Az idézett mondattal nem az a baj, hogy benne van Botka László. Hanem az, hogy két dolog ránézésre látszik belőle:

  • a Szeged365 főszerkesztőjének egykori történelem szakos egyetemi hallgatóként annyi maradt meg a Horthy-korszakból, már ha megmaradt belőle bármi, hogy ki lehet készülni tőle,
  • Kisházi Sándornak bármilyen témával kapcsolatosan csak a lazaság, a trendiség és a jófejség számít.

 

Csakhogy a holokauszt kapcsán nem nagyon lehet se lazának, se trendinek, se jófejnek lenni. És ez akkor is így lenne, ha – ugorjunk egy másik univerzumba – Kisházi Sándor azt írná: Nemesi Pál kikészült a szegedi Kádár-domborművön.

 

Kag és Kip a Szegedmánál, vagy Szűcs Dániel a Szegedernél simán megírt volna egy Botka-bíráló szöveget erről a témáról úgy, hogy az stílusos, ízléses, jó lett volna, jó lenne. Ugyanis lehet máshogy gondolkodni, máshonnan nézni a dolgokat, a másik oldalon állni, de arra azért jó lenne törekedni, hogy azokat a minimumokat azért tartsuk már fejben, követeljük már meg magunktól, amik kellenek ahhoz, hogy szabad, független, európai gondolkodónak tarthassuk magunkat – függetlenül attól, kire szavaztunk. Az egyik ilyen minimum ez:

 

„nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

 

Orbán Viktor mondta ezt a Parlamentben 2015. december 15-én.

 

És mielőtt bárki azon kezdene gondolkodni, miért törődök én ezzel az egésszel, miért írtam ezt az egészet, hiszen csak annyit kell csinálni, hogy nem kell olvasni Szeged365-öt, az pont olyan rosszul gondolkodik, mint Kisházi Sándor.

 

Ha újságírót játszok, és ehhez szerzek egy saját homokozót, akkor addig, amíg ebben a homokozóban csak én ülök, és a hátsó udvarban van, addig azt csinálok, amit akarok. Addig valóban „ne szólj bele, nem telefon!”

 

Csakhogy a Szeged365 már nem hátsó udvari homokozó, ha egy híroldalnak van több mint 26 ezer követője a Facebookon, akkor azért ott már nem lehet akármit, akárhogyan leírni. Stílus és ízlés – erre igenis szükség van.

 

John Cleese mondta azt, mindig mindenből kötelező viccet csinálni.

 

Igaza van.

 

De Kisházi Sándor nem viccel és nem vicces: csak bekészülve poénkodni próbál. És soha nem sikerül neki.