Kisfilmekkel mutatja be táncestjeit és a benne szereplő művészeket a Szegedi Kortárs Balett

Kisfilmekkel szeretné pótolni a Szegedi Kortárs Balett a járvány miatt elmaradó beavató színházi előadásait. Ezekben a legnépszerűbb produkciók felvételei a táncművészek interjúival színesítve jelennek meg. Az első kisfilm hétfőn este kerül ki a társulat közösségi oldalára.

2021. április 16. 10:41

Kisfilmekkel mutatja be táncestjeit és a benne szereplő művészeket a Szegedi Kortárs Balett

A beavató színház egy olyan közönség számára nyitott esemény, amelyet mintegy két évtizede a Szegedi Kortárs Balett elsők között hívott életre a magyar táncéletben. Célja, hogy a rendhagyó előadások során táncszerető és a műfajt értő közönséget építsen elsősorban a fiatalok körében.

Az alkalom mindig adott produkcióhoz kötődik, műfaját tekintve „magyarázó”, interaktív est, amelynek során a publikum közelebbről is megismerkedhet a darab létrejöttének hátterével. A közreműködők – a koreográfusok és a táncművészek – dekódolják a nézők számára a látottakat.

Miután egy éve a színházak működése a járvány miatt kizökkent a normális kerékvágásból és alig nyílt lehetőség személyes találkozásra, ezért a beavató színházi estek is ilyen formában elmaradtak. Ezt pótolandó, a szegedi társulat a tavasz során három részes kisfilm sorozatot indít, amely egy-egy produkció, illetve maga az együttes történetébe enged bepillantást.

Az első rész nem kisebb jelentőségű eseményhez kötődik, mint a Szegedi Kortárs Balett ikonikus darabjának 20. születésnapjához.

Az első kisfilm a társulat ikonikus, közel négyszáz elődást megért darabját, a Carmina buranát mutatja be. (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

A Carmina burana 2001. április 19-én debütált a Szegedi Nemzeti Színházban. Juronics Tamás koreográfiája, amely Carl Orff világhírű, közkedvelt zenéjére született, azóta számtalan szakmai elismerést kapott itthon és külföldön egyaránt, és nézők ezreit vonzza évről-évre.

A táncjáték egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő barbár közösség rituálékkal teli életébe enged bepillantást, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni mindazt, amit a sors rájuk ró.

A produkció előadásszáma ma már a négyszázhoz közelít, ebből csaknem száz külföldi vendégjáték. Négy kontinens városaiban, színházaiban, fesztiváljain láthatták a nézők a Carmina buranát, amelynek most az előadás kulisszatitkaiba avatják be a nézőket az alkotók.

Juronics Tamás új korográfiáját, a Blue-t a járvány miatt még nem tudták bemutatni. (fotó: szkb.hu)

A másik kisfilm a Szegedi Kortárs Balett történetéről, míg a harmadik a bemutatás előtt álló két új produkcióról, a Juronics Tamás, Czár Gergely és Kurucz Sándor koreografálta Blue című táncjátékáról, valamin a holland vendégkoreográfus, Nanine Linnen The black paintings című estjéről szól.

A beavató színház sorozatban a legismertebb előadások felvételei a vezetők és a táncművészek személyes élményeivel fűszerezve jelennek meg.

A kisfilmsorozat harmadik részében mutatják be a holland vendégkoreográfus, Nanine Linnen The black paintings című estjét is

Az adások linkjét a társulat közösségi oldalain teszik elérhetővé, amelyek folyamatosan és ingyen megtekinthetők. A kisfilm sorozat első részét április 19-én, hétfőn este 7 órakor vetítik.

rag

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind