Kisétált az ENSZ Biztonsági Tanács üléséről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Késett majdnem 90 percet, elmondta a beszédét, majd meg sem várta a reakciókat, elsietett. Összefoglaló az orosz–ukrán háborúról.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 23. 00:13

Kisétált az ENSZ Biztonsági Tanács üléséről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Csaknem 90 percet késett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanács üléséről, és úgy tűnt, azonnal távozni akar, amint befejezi a beszédet. Lavrov beszédében kritizálta Ukrajnát és szövetségeseit, mondván, a valóságtól eltérő narratívát erőltetnek az oroszok ukrajnai tevékenységéről. A brit külügyminiszter, James Cleverly a tanácsülésen Lavrov beszéde után azt mondta, hogy az Egyesült Királyság mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, ameddig csak kell. Kijelentette, Oroszország megpróbálta a szankciókat bevetőket hibáztatni, és napról napra világosabbá válnak az orosz invázió pusztító következményei.

 

Putyin közvetlenül ad harctéri parancsokat

Vlagyimir Putyin közvetlenül az Ukrajnában szolgáló tábornokoknak ad parancsokat – írja a CNN. A CNN-nek nyilatkozó két, az amerikai és a nyugati hírszerzést ismerő forrás szerint Putyin közvetlen parancsai utalnak a nem működő parancsnoki rendszerre az oroszoknál, ami szerintük hatással volt az orosz erőkre az ukrajnai harctéren.

 

Több ukrán hadifoglyot megkínozhattak

Megtörtént az orosz invázió kezdete óta a legnagyobb orosz–ukrán fogolycsere. A fogolycserében részt vett ukránok közül sokan kínzás jeleit mutatják – közölte csütörtökön az ukrán katonai hírszerzés vezetője. Ukrajna szerdán bejelentette, hogy rekordszámú, 215 bebörtönzött katonát cserél Oroszországgal, köztük olyan harcosokat, akik az ukrán ellenállás ikonjává vált mariupoli Azovsztal-acélmű védelmét vezették.