Kísérletek kavalkádja: életre kelt a fekete kígyó, a papírkatapult és a lávalámpa

Sörösdobozokat kergettünk, megszelídítettük a fekete mambát és összeraktunk egy ízekre szedett emberi csontvázat. Na jó, nem az egészet, csak a lábát. Nem egy horrorfilm forgatásán jártunk, az Agórában rendezett természettudományos családi napon vendégeskedtünk nyolcszáz általános és középiskolás diákkal együtt, akik nagy örömmel és lelkesedéssel csinálták azt, amitől az iskolai tanórákon már sokkal kevésbé lelkesek.
Rafai Gábor

2022. november 19. 16:33

Kísérletek kavalkádja: életre kelt
a fekete kígyó, a papírkatapult és a lávalámpa

– A természettudományokat a személyes kísérleti tapasztalatszerzésen alapuló programokkal lehet megszerettetni a fiatalokkal – mondta Csiszár Imre, a programot szervező a SzeReTeD, Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium vezetője. – Ez már a nyolcadik alkalom, hogy itt, a Szent-Györgyi Albert Agórában igyekszünk megmutatni a természettudományok másik, látványos oldalát.

 

Az idén tíz általános iskolából és hat gimnáziumból jöttek fiatalok, hogy megismertessék társaikkal a fizika, a kémia és a biológia izgalmas, érdekes oldalát közösen végzett, látványos kísérleteken keresztül.

 

Hatvanhárom asztalon több mint kétszáz közreműködő diák vezetésével kísérletezhettek kicsik és nagyok a természettudományos érdekességekkel, legtöbbször egyszerű, az otthoni háztartásban is megtalálható szerekkel, eszközökkel: például ecettel, sóval, liszttel, cukorral. 

 

 

Voltak tematikus termek és hazavihető eszközöket is barkácsolhattak a résztvevők.

 

Terelgethettünk például alumínium sörösdobozt egy megdörzsölt, sztatikus elektromossággal feltöltött műanyagrúd segítségével. 

 

Volt, ahol „házi lávalámpát” gyárthattunk, amihez mindössze víz, olaj, ételfesték és pezsgőtabletta kellett. 

 

Az első emeleten a folyosón apró nátrium darabot dobtak egy vízzel teli üvegedénybe, amitől az füstölni kezdet, gáz képződött, majd meg is gyulladt.

 

Egy másik asztalnál papírcsőből készült katapult várta a vállalkozó kedvűeket, akiknek egy pingponglabdát kellett „beleketapultáni” a csőbe – de ez csak ritkán sikerült.

 

Benéztünk néhány tematikus terembe is: az Eötvös József Gimnázium diákjainál egy kiterített csontváz feküdt az asztalon. Apró csontokból pedig bárki összerakhatta egy emberi láb csontvázát. 

 

 

A tömörkényisek többek között paradicsomot, krumplit, lilahagymát és mikroszkópokat hoztak, vékony metszetekre vágva mutatták meg a növények aprócska szerkezetét diáktársaiknak.

 

Az egyik legérdekesebb, sokakat vonzó bemutató, a fekete kígyó volt. No nem a világ leggyorsabb és legveszélyesebb mérgeskígyója, a fekete mamba, hanem egy veszélytelen ám látványos kísérlet végeredménye.

 

– Porcukrot gyúrunk össze szódabikarbónával és egy kis etilalkoholt is adunk hozzá, ebből formálunk gombócot, amit egy kis homokba teszünk, de előtt etilalkoholt öntünk alá, majd a gombócot is meglocsoljuk vele és meggyújtjuk – magyarázta két „kígyóbűvölő” ifjú hölgy.

 

Kisvártatva magunk is rájöttünk, miért is hívják ezt fekete kígyónak: a gombóc megfeketedve, elkezdett kifelé tekeredni a homokos tepsiből, hogy azután tovább folytassa felfedező útját az asztalon.

 

A Kísérletek kavalkádját immár nyolcadik alkalommal rendező SzeReTeD, Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium Európai Uniós pályázat keretében jött létre és közel egy évtizede végezhetnek benne kísérleteket a diákok az egykori Ságvári Gimnázium tetőterében, de más iskolák tanulói előtt is nyitva áll.

Címlapon

mutasd mind