Kis ember a nagy színpadon a Chicago című musicalben: Mr. Celofánt, a jelentéktelen férjet Mészáros Máté énekli

A Hotel Margaretben biztonsági őr, az Apatigrisben és A séf meg a többiekben szakács, a Munkaügyekben tűzoltó volt, a Szegedi Szabadtéri Chicagójában pedig Mr. Celofánt játssza Mészáros Máté. A Jászai Mari-díjas színészt kis szerepekről, nagy színpadokról, sőt felnőttfilmekről is kérdeztük. A musicalt augusztus 12-től hat estén láthatja a közönség. A Szegedi Tükör interjúja.
Dombai Tünde

2022. augusztus 11. 14:49

Kis ember a nagy színpadon a Chicago
című musicalben: Mr. Celofánt, a jelentéktelen férjet Mészáros
Máté énekli

– A musicalirodalom egyik legnépszerűbb darabja a Chicago, amely népszerűségről, korrupcióról, gyilkosságokról szól, a show-biznisz, a revü, a jazz nyelvén. A főszereplő a feltörekvő színésznő, Roxie Hart, akit Czakó Julianna személyesít meg Béres Attila szegedi rendezésében. De ki az a Mr. Celofán?

 

– Roxie férje, Amos Hart az igazi neve, kicsit tutyimutyi, kicsit aranyos, kicsit hiszékeny, magát jelentéktelennek, átlátszónak gondoló alak, ezért is Mr. Celofán.

 

– Mondja is egy helyen, hogy gyerekkorában egyszer elment iskolába, és mire hazaért, elköltöztek a szülei. Meséljen a jelmezéről! Az is átlátszó?

 

– Nem, pedig biztos meleg lesz. Legyen meglepetés!

 

– Énekel, táncol és zenél is? Milyen készségei kellenek a szerephez?

 

– Ez a szerep nem táncol, de énekel egy dalt. Zenélni sajnos most nem kell, bármennyire is szeretek, igaz, jobban is járnak a nézők, hogy a zenekar játszik. A kollégáim énekelnek és táncolnak, a tánckar pedig táncol, és pár mondatuk is van.

 

– Először lép fel a Szegedi Szabadtérin?

 

– Soha életemben nem voltam még a szabadtérin, még nézőként sem, úgyhogy nagyon izgatott vagyok, remélem, nem fogok a nadrágomba csinálni a méretektől.

 

– Mennyire ismerősök a játszótársai?

 

– Hál’ istennek ismerősök, hiszen Czakó Julcsival, Ónodi Eszterrel, Nagy Ervinnel játszottam már együtt, de azokat is ismerem, akikkel még nem dolgoztam, hiszen kicsi ez a szakma. A szegediekkel nem dolgoztam, de ismerem Rétfalvi Tomit, Kárász Zénót. Nagyon jó kis csapat ez így együtt, nagyon jó a hangulat. Kiváló lesz az előadás, legalábbis mindent megpróbálunk, hogy az legyen, de ezt majd úgyis eldöntik a nézők. Mindenképpen látványos lesz, nagyszabású és szórakoztató, ezt ígérhetem.

 

 

– A rendezővel, Béres Attilával, a miskolci színház igazgatójával milyen a kapcsolata?

 

– Ó, nagyon jó, vele együtt kezdtük a főiskolát, egy évben diplomáztunk, és ő is Egerben kezdte, ahol én, az első rendezése a Valahol Európában volt, amiben én is játszottam. Ő kicsit hamarabb elment Pestre, mint én, most Miskolcon rendez, azóta nem kereszteztük egymás útját. Többek között ezért is csodálatos, hogy van a szegedi szabadtéri, mert ilyen találkozások összejönnek.

 

– Ha már vidéki színházhoz szerződött a diploma után, miért Egert választotta, és nem például Szegedet?

 

– 2003-ban diplomáztam, 2002-ben kellett mennem gyakorlatra, és akkoriban kapta meg Csizmadia Tibor a Gárdonyi-színházat, aki a főiskolán a bábosztály osztályfőnöke volt. A folyosón megkérdeztem, és azt mondta, menjek Egerbe, és ő ad annyi szerepet, hogy ne kelljen máshová gyakorlatra mennem. Így is lett, nagyon megszerettem Egert, több osztálytársam odaszerződött, jött Béres Attila is, úgyhogy nyolc évadot ott játszottam.

 

– Olvastam, mint ahogy azt is, hogy egyetem alatt felnőttfilmeket szinkronizált. Ez igaz?

 

– Nem tagadom. Még abba a rólam szóló darabba is beletették a volt színművészetis osztálytársaim, ami az egymás életéről szóló sorozatban készült. Egyébként pénzkeresetnek kellett, nem volt benne semmi élvezet, annyira kevés pénzünk volt, azóta se sokkal több. Volt gimis osztálytársam hozta létre a stúdiót, ahol szinkronizáltak, érettségi találkozón szólt, hogy szívesen foglalkoztatna, és nagyon jól jött az a pár ezres huszonkét évvel ezelőtt.

 

 

– Szegeden a kisembert alakítja a nagy színpadon. Sok filmben, filmsorozatban vállal kis szerepet: a Hotel Margaretben biztonsági őr, az Apatigrisben és A séf meg a többiekben szakács, a Munkaügyekben tűzoltó, A mi kis falunkban recepciós, a Keresztanyuban ukrán vonatigazgató. Miért?

 

– Kevés filmezési lehetőség van, ezért megpróbálom eljátszani, amit felkínálnak. Nem szoktam így nézni egyébként. Amikor társulatban voltam, kaptam nagy és kis szerepeket is; a kis szerep akkor jó, ha van néha nagy is, akkor jólesik kevesebb felelősséggel lubickolni benne. Néha nagyobb szakmai tudás szükségeltetik egy ilyen szerephez, mert nincs sok ideje az embernek a nézők emlékezetébe vésnie magát. Emiatt rövid idő alatt kell emlékezeteset nyújtani, és ez szakmailag komoly kihívás. Ahogy mondják: nincs kis szerep, csak kis színész.

 

– Előbb kezdett zenélni és énekelni, mint színészkedni. Ez máig megmaradt az életében?

 

– Hivatalosan nem, de alakítottunk Egerben például színészzenekart; mostanában magamnak gitározgatok otthon, és zenés előadásokban is énekelek, ezért vállaltam Mr. Celofánt.

 

– Hol láthatjuk a következő évadban?

 

– Az Orlai Produkciós Irodánál játszom; lesz még a Párterápia (a legjobb epizódalakításért 2018-ban díjat is kapott – a szerk.) és a Bocs, félrement című vígjáték is.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind