Kirúgták Szegedről, koronavírus-elleni vakcinát fejlesztett Karikó Katalin

Még tavasszal járta be a magyar sajtót a hír, miszerint Karikó Katalin, a BioNTech nevű cég alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem volt professzora koronavírus-vakcinán dolgozik a Pfizer gyógyszergyártó céggel közösen. Az oltás azóta a gyártási fázisba került.

2020. december 31. 21:53

Kirúgták Szegedről, koronavírus-elleni vakcinát fejlesztett Karikó Katalin

Novemberben kérvényezi az amerikai Pfizer, hogy engedélyezzék a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen fejlesztett vakcinát – ezt Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pénteken nyílt levélben jelentette be

A hír azért is szenzációs, mert egy a Szegedi Tudományegyetem elődjén tanuló kutató is részese a fejlesztésnek. Karikó Katalin Kisújszállásról származik, de Szegeden végzett 1978-ban a JATE biológus szakán. 1985-ig dolgozott a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, de elküldték, ő meg elfogadott egy állást az Egyesült Államokban.

Albert Bourla azt is elmondta, az amerikai-német oltóanyag kísérletei nagyon előrehaladott szakaszban vannak és biztatóak. Október végéig összesítik a vakcinázott és a placebót kapott koronavírusos betegek adatait, ezután látszódik majd, hogy mennyire sikeres az oltóanyaguk.

A szegeden végzett kutatóhoz is kötődő vakcina olyannyira versenyben van az első helyért, hogy novemberben kérik az engedélyeztetését, ezután jöhet a forgalomba hozatal, miközben az orosz és a kínai vakcinát nem engedélyezték eddig.

Karikó Katalin korábban a Szegedi Tudományegyetem lapjának elmondta, az általuk fejlesztett vakcina hírvivő RNS (messenger RNS vagy mRNS)-alapú oltóanyag, ami egy új típusú, hatékony és biztonságos módszert jelent. A módszert egy kutatótársával közösen fejlesztették ki, Karikó-Weissman néven szabadalmaztatták. 

Azt is hozzátette, az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy 

  • gyorsan előállítható, 
  • nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya, ezért
  • biztonságos.

Érdekesség, ugyancsak egy egykori szegedi kutató, Pardi Norbert volt az, aki a Pennsylvania Egyetemen bizonyította a módosított mRNS immunhatásait a vírusellenes vakcinák területén.

Karikó Katalin a G7-nek korábban azt mondta,

ha még idén elérhetővé is válik az általuk fejlesztett oltás, egy ideig nem lehet majd tudni, mennyire véd a vírus ellen, hiszen a végső eredmények csak az „éles” használat során látszódnak majd.