Kirúgtak nyolc tanárt Budapesten: egyikük táppénzen van, postán kapja meg a felmondását

Garai Szakács László

2022. november 30. 17:06

Kirúgtak nyolc tanárt Budapesten:
egyikük táppénzen van, postán kapja meg a felmondását

A nyolcból hatan a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy öt napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Egy tanár a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott eddig. Egy angoltanár a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított, ő épp táppénzen van, ő a felmondását postán kapja meg és a kirúgás pontos oka is csak akkor fog kiderülni.

 

A 444.hu-nak nyilatkozott egyikük. Kapin Lilla másfél éve kezdett,

 

„hivatalos levelet még nem kapott, de a mai napon behívták az igazgatói irodába, ahol az iskola igazgatója és a három igazgatóhelyettes volt jelen, és közölték vele, hogy a nyolc kirúgott tanárból ő az egyik a rendelet alapján. Azt is mondták neki, hogy az Eötvös tantestületében ő az egyetlen, akit kirúgtak. Az iskola vezetősége nem indokolta meg, hogy miért pont ő.”

 

A kirúgásra reagált Körmendi Zoltán a Momentum szegedi elnöke. Facebook-posztjában azt írta, „szögezzük le: a sztrájk alapjog, az oktatásnak szabadnak kell lennie, a jelenlegi kormány pedig elárulja a pedagógusokat és diákságot.

 

Szeged viszont ismét példát mutat: itt a városban és Csongrád-Csanád megye szerte több mint 40 iskola 1000 pedagógusa kötött egymással véd- és dacszövetséget. Ha közülük bármelyik tanárt megtámad a hatalom, együttesen fognak választ adni. Csak ez a megoldás maradt az egész pedagógus társadalomnak: összezárni, szolidárisnak lenni és nem hagyni, hogy egyetlen tanárt is ellehetetlenítsenek vagy kirúgjanak.

Közös az ügyünk, közös a kiállás.

 

Mindenben támogatjuk a jogaikért harcoló tanárokat és minden segítséget és eszközt megadunk a céljaik eléréséhez. Az ő ügyük az ország ügye.”

Címlapon

mutasd mind