Királynők hangpárbaja a nagyszínház színpadán: Donizetti opera ősbemutatóját állította színpadra Dinyés Dániel

Magyarországon eddig még soha be nem mutatott Donizetti-operát állított színpadra a Szegedi Nemzeti Színház. A Maria Stuarda koncertírozott változatának pénteken este 7 órakor lesz az ősbemutatója. A különleges olasz nyelvű premier két sztárénekese, a két királynő szerepét éneklő koloratúrszoprán Boross Csilla és a Kossuth-díjas Kolonits Klára. A darab az operairodalom ritka alkotása, mert két primadonnának is biztosít egyenrangú és súlyú szerepet, akik dalban csapnak össze a színpadon.
Rafai Gábor

2022. április 08. 11:37

Királynők
hangpárbaja a nagyszínház színpadán: Donizetti opera ősbemutatóját állította
színpadra Dinyés Dániel

Az opera története szerint I. Tudor Erzsébet, Nagy-Britannia királynője fogva tartja a skót királynőt, Máriát, aki országa nagyurai elől menekült hozzá, ám halogatja kivégzését, mert tudja, hogy azzal még több ellenséget szerezne Angliának.

 

Leicester grófja, akibe Erzsébet még mindig szerelmes, megkísérli, hogy kegyelmet kérjen szíve új hölgyének, Máriának. Ez azonban annyira felbőszíti az angol királynőt, hogy 19 év várfogság után azonnal aláírja vetélytársa halálos ítéletét és 1687-ben, 44 évesen lefejezteti Stuart Máriát.

 

A hatalomvágyról, szerelemről és féltékenységről szóló Donizetti-operát koncertszerű feldolgozásban hallhatja pénteken este a közönség, amely során a látvány helyett a bel canto operákra jellemző, kimagasló énekesi teljesítmények kerülnek fókuszba.

 

– Azért a koncertírozott változatot választottam, mert az opera maga olyan, hogy a hatalmas énekesi teljesítmények önmagukban is megállják a helyüket, nem kell hozzá különösebb díszlet – mondta az előadást bemutató közönségtalálkozón az előadást színpadra állító, Dinyés Dániel zeneigazgató.

 

 

  • Az Elisabetta szerepét éneklő Boross Csillát számtalan emlék köti városunkhoz, kezdő énekesként többek között Toscát énekelt itt. Az elmúlt években bejárta a világ nagy operaszínpadait, rengeteg drámai szerepet énekelt, most pályája csúcsán egy előadás erejéig visszatér a nőies karakterekhez és Szegedre.
  • Kolonits Klára korábban is sok bel canto szerepet énekelt. Szerinte ez az opera nem pusztán a hatalmi vetélkedésről szól, hanem két korosodó nő szerelmi vetélkedéséről is, akik úgy érzik, most veszik el az életükből valami, ami soha nem tér már vissza.

 

 

Az előadást Dinyés Dániel, a színház zeneigazgatója vezényli, a további szerepeket Cseh Antal, Máthé Beáta, Szélpál Szilveszter és Tötös Roland énekli. 

 

Donizettinek ezt művét a világ operaszínpadain viszonylag ritkán játsszák, a Tudor királynőkről szóló operafűzért – Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux – nemrég a Metropolitan Opera mutatta be hatalmas sikerrel, hogy Szegeden lesz-e folytatása, még nem tudni.

 

A koncertszerű operát április 8-án, pénteken este 7 órakor, három felvonásban, két részben, olasz nyelven mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban, vasárnap este pedig ismét élvezhetik az operabarátok.

 

Szereplők 

Elisabetta: Boross Csilla

Maria: Kolonits Klára

Roberto Leicester: Tötös Roland

Talbot: Cseh Antal

Cecil: Szélpál Szilveszter

Anna: Máthé Beáta

 

Alkotók 

Látványtervező: Szabó Gábor

Karigazgató: Flórián Gergely

Zenei asszisztens: Hermann Szabolcs / Zalánki Rita

Súgó: Molnár Tünde

Ügyelő: Stefanik Sándor

Rendezőasszisztens: Czene Zoltán

Vezényel: Dinyés Dániel

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara