Király Júlia: Az új kormánynak mások lesznek a prioritásai

Közzétették azoknak a szakértőknek a listáját, akik közreműködtek az ellenzék programjának kidolgozásában. A gazdasági területért hárman is felelnek, Bod Péter Ákos, Bojár Gábor és Király Júlia. Az ismert közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökét kérdeztük az új kormány lehetőségeiről, terveiről.
Vass Imre

2022. január 28. 09:30

Király Júlia: Az új kormánynak mások lesznek a prioritásai

– Az Orbán-kormány óriási költekezésbe kezdett a választás közeledtével. Lesz ennek hátulütője? Milyen lehetőségek maradnak majd kormányváltás után az ellenzéknek, ha kormányra kerül?

 

– Szerencsére a kormány túlköltekezése az egyik oldalon egyfajta költségvetési megszorítással járt a másik oldalon, ne felejtsük el, hogy összesen mintegy 750 milliárdnyi beruházást zároltak. Tehát a 2022-es év költségvetési szempontból azért nem lesz akkora tragédia, hiszen a hiánycél is jóval a mostani hiány alatt van. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezt elérik-e. Ami a veszélyesebb a kormányzati túlköltekezésből, az inkább ennek az az inflációs hatása, amit nap, mint nap érzékelünk. A probléma súlyát az is jelzi, hogy szerdán a Magyar Nemzeti Bank azt mondta, felül kell vizsgálnia saját inflációs előrejelzését. Tehát sokkal inkább erről az oldalról kell aggódnunk. A költségvetési mozgástér megmaradt. 

 

– Mennyiben más gazdaságpolitikát folytatna az ellenzék, mint amit az Orbán-kormány tesz? 

 

Radikálisan mást. A legfontosabb lába, amit Márki-Zay Péter is mindig szokott hangsúlyozni, hogy egy tiszta, átlátható, vállalkozásbarát környezetet kell kialakítani, ahol az intézményesített korrupció megszűnik. Ez nagyon lényeges, mert az intézményesített korrupció egy-egy tenderen 30-40 százalék költségnövekedést okoz. Olyan országot szeretnénk, ahol a vállalkozók nyugodtan elindulhatnak az új állami és európai uniós közbeszerzéseken, anélkül, hogy bárkivel kellene szövetkezniük és pénzt leadniuk. 

Magyarország hosszú távú versenyképességének javításához elengedhetetlen még az oktatási rendszer és az egészségügyi rendszer átalakítás. Ennek a felszabaduló vállalkozási energiák meg fogják teremteni ennek az alapját és ezek megvalósulása esetén lesz élhető és sikeres ország

Úgyhogy optimisták vagyunk, és tudjuk, hogy ennek a kormánynak kell győznie, mert az embereknek sikeres és békés életet tudunk biztosítani. Azok, akik eddig az eddigi kormány szemében másodrendű állampolgárok voltak, pedagógusok, kulturális munkások, egészségügyi dolgozók, vidéki vállalkozók, az új kormánynak a kedvezményezettjei lesznek.

 

– A kormánypárti politikusok sokszor elmondják, hogy az új kormány eltörölné a családtámogatási rendszert, megszüntetné a rezsicsökkentést.

 

– Már bocsánat, de ez hülyeség! Mutassanak már egy olyan nyilatkozatot, ami arról szólt, hogy az új kormány hozzányúlna a családtámogatási rendszerhez! Mi inkább a megemeljük majd a családi pótlékot, amely hosszú idő óta változatlan. A rezsicsökkentés kapcsán pedig azért érdemes lenne megkérdezni a kormányt, hogyan is tervezik az MVM várható több száz milliárdos veszteségét rendezni. Szóval nem tudok olyan ellenzéki elképzelésről, amely a meglévő szociális eredményeket felszámolná, vagy megszüntetné.