Kinőtt a földből az új Bagoly Utcai Bölcsőde: ősszel adják át a marostői intézményt

Folyamatosan fejleszti az önkormányzat a bölcsődei rendszerét. A gyermeklétszám csökken ugyan az egész országban, így Szegeden is, de a kisgyerekes családoknak az egyik legnagyobb segítség, hogy megfelelő bölcsődei ellátással támogatja őket a város. Ennek legszebb példája az újonnan épülő Bagoly utcai intézmény, aminek tavaly szeptember 19-én tették le az alapkövét, és aminek most készült el a tartószerkezete.
Dombai Tünde

2023. február 08. 11:37

Kinőtt a földből az új Bagoly Utcai
Bölcsőde: ősszel adják át a marostői intézményt

– Az új Bagoly Utcai Bölcsőde 800 millió forint európai uniós támogatással és 285 millió forint önkormányzati önerőből épül Marostő városrészben. Az önkormányzat egy zöld, energiatakarékos, gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített bölcsődét épít fel, gázbekötés nélkül. Hatvannégy férőhelyes XXI. századi, korszerű intézmény lesz. A gyerekekről húsz fő dolgozó gondoskodik majd, az új intézményben öt új álláshely létesül – mondta a helyszínen Binszki József várospolitikai alpolgármester. Az alapkőletétel 2022. szeptember 19-én volt.

 

A több mint 1500 négyzetméteres zöldtetős épület működését egy 46 négyzetméteres melléképület segíti, és 2210 négyzetméteres parkosított kert és játékok veszik majd őket körül. Az alpolgármester hangsúlyozta, minden egyes csoportszobához negyven négyzetméteres terasz kapcsolódik, vagyis a gyerekek akkor is ki tudnak menni a levegőre, ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé, hogy az udvaron szaladgáljanak. Hozzátette, Szeged ezzel is bizonyítja, hogy a városnak kiemelten fontos az ifjú generáció, így a gyerekek kulturált, XXI. századi elhelyezése. Az önkormányzat mélyen a zsebébe nyúl, és követendő példa lesz a jövőben is.

 

 

Az intézmény nemcsak a sok növény, hanem az energiaellátása miatt is zöld lesz. Gázt egyáltalán nem kötnek be; a fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát hőszivattyúk biztosítják. A tetőre napelemes rendszert telepítenek, a belső világítást led fényforrások szolgáltatják. Ugyancsak önkormányzati pénzből elindult a közterületen a csapadékvízrendszer és az ivóvíz-, valamint a szennyvíz-rendszer kiépítése. A kivitelező Szegedi Vízmű Zrt. a közműépítési munkával várhatóan június elsején végez, ekkorra az útburkolat részleges helyreállítása történik meg. Az aszfaltos út az épülő új bölcsőde parkoló-felújítási és járdaépítési munkáival egy időben – tervezetten szeptember közepére készül el.

 

 

A kivitelező szegedi Miksi Bau Kft. ügyvezetője Miksi István elmondta, a szerkezetépítési munkák végénél tartanak. Elindultak a belső gépészeti és elektromos munkálatok. Az időjárástól függően hamarosan elkezdődik a külső hőszigetelés és a nyílászárók beépítése, nyár elejére pedig a festést és a belső burkolást tervezik.