Kínai nagyfal és egyetem helyett Diákvárost akar Budapest

Váratlan vagy nem is annyira váratlan nehézségek tornyosulnak a Budapesten építendő kínai egyetem, a Fudan Egyetem előtt. A főpolgármester legalább annyira elzárkózó, mint a kerületi polgármester.

2021. április 12. 16:10

Kínai nagyfal és egyetem helyett Diákvárost akar Budapest

Persze ez nem azt jelenti, hogy esélytelen az egyetem megépítése. Ám azt igen, hogy sok az ellenzője kormány elképzelésének, ami szerint Budapesten nyitna kampuszt a sanghaji Fudan Egyetem.

Az egyetemmel több gond is akad, ahogy ezt korábbi cikkükben megírtuk. Érthetetlen, miért költene az Orbán-kabinet összesen 540 milliárd forintot arra, hogy kínai egyetem épüljön a fővárosban.

Ha valóban létezik ez a szándék a sanghaji egyetem részéről, akkor az volna a kézenfekvő, ha a felsőoktatási intézmény megépítésének és működtetésének költségeit ők maguk állnák.

A kormányülést is megjárt, az egyetemépítéssel kapcsolatos dokumentumokat a Direkt36 szerezte meg, és ebből kiderült, hogy a magyar állam 100 milliárd forinttal támogatná az építkezést, és ezzel párhuzamosan 440 milliárd forint hitelt venne fel a kivitelezésre.

A sanghaji Fudan Egyetem Budapesten a Rákóczi hídtól délre épülne meg. Eredetileg itt épült volna meg az olimpiai falu, ám miután kútba esett a budapesti olimpia ügye, egy 8–10 ezer hallgatónak szállást nyújtó Diákváros (lényegében egy kollégiumváros) épülne ezen a területen.

A terület gazdája Ferencváros önkormányzata, és a kerület polgármestere, Baranyi Krisztina nemrég úgy nyilatkozott a RTL Híradónak, hogy nem fognak eladni területet az egyetem építéséhez.

Baranyi alapvetően azzal indokolta kijelentését, hogy sokkal fontosabbnak tartja az újonnan épülő kollégiumokból álló Diákváros építését, mint a Fudan kampuszának itteni megvalósítását.

Néhány nappal később ehhez csatlakozott Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is, aki szintén védelmébe vette a Diákváros elképzelését és tervét. Facebook-posztjában egyebek mellett azt írta:

„A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást, meghazudtolja magát a miniszterelnök, aki azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz Budapesten. Hát, mi nem akarjuk, hogy 500 milliárddal adósítsák el a magyar adófizetőket Kínának. Nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön.

Nem akarjuk, hogy kínai vállalatok építsenek kínai hitelből betonmonstrumokat oda, ahol magyar diákok is lakhatnának. Nem akarjuk, hogy az az egyetem, ahol a marxizmus oktatása kötelező, ahol a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt utasításait kell követni elfoglalja a Diákváros helyét.

Nem akarunk és nem fogunk asszisztálni ahhoz, hogy a kormány a magyar adófizetők kárára szolgálja ki a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyás növelését Európában. Amit a kínai egyetemre akarnak költeni, költsék a magyar felsőoktatás fejlesztésére.

Ragaszkodunk a Diákvároshoz és minden erőnkkel meg fogjuk akadályozni a kormány újabb esztelen beruházást.”

Ne feledjük, a magyar költségvetés egy év alatt nem költ annyit a hazai felsőoktatásra, amennyit a kínai egyetem építésére akar költeni.

Ha az a cél, hogy színvonalas külföldi egyetemek telepedjenek meg Budapesten, akkor érthetetlen, miért kellett szabályosan elüldözni a Közép-európai Egyetemet (CEU), amely a maga kategóriájában Európa egyik legjobb felsőoktatási intézménye.

A CEU Bécsbe tette át székhelyét.

B. P.

Tovább olvasom