Kínai agyagkatonák: négyméteres őrszemek a Móra Ferenc Múzeum előtt

A szegedi múzeumban hamarosan nyíló kínai agyagkatonákról szóló kiállítás legcsalhatatlanabb jele, hogy a bejárat előtt szerdán kora délelőtt felállították azt a két darab, egyenként négyméteres kínai katonafigurát, amelyekkel hívják és várják a látogatókat.
Bod Péter

2023. május 24. 11:35

Kínai
agyagkatonák: négyméteres őrszemek a Móra Ferenc Múzeum előtt

Hosszú évekre visszamenően hagyomány, hogy Móra Ferenc Múzeumban nyíló nemzetközi kiállítások előtt az épület előtt is hirdetjük magát a tárlatot – mondta el a Szeged.hu-nak Hegedüs Anita, a múzeum kommunikációs szakembere. 

 

Emlékeztett arra, hogy így történt ez a legutóbbi indiánokról és cowboyokról szóló kiállításnál a totemoszlop kihelyezésével, vagy éppen fáraókról szóló kiállítás esetén. A felsorolás nem teljes.

 

 

A múzeum előtt felállított, egyenként négy méter magas, távolról is remekül látható kínai katonafigurák minden részletükben megegyeznek a múzeum kiállítóterében elhelyezett agyagkatonákkal. Igaz, ezeket műgyantaszerű anyagból készítettek, ami egyszerre teszi viszonylag könnyűvé a figurákat, amelyek e mellett üregesek. Fontos szempont volt az óriásméretű katonaalakok kivitelezésekor, hogy jó ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, így a melegnek, a hidegnek, az esőnek és a hónak.

A felsorolás nem véletlen, mert a kínai agyagkatonákból álló tárlatot május 26-án, vagyis az előttünk álló pénteken nyitják és az év utolsó napján, december 31-én zárják. 

 

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját pénteken 17 órától tartják a múzeumban, amelyen az önkormányzat részéről részt vesz és beszédet mond Nagy Sándor alpolgármester. 

 

Nyitókép: Kuklis István

 

Címlapon

mutasd mind