Kína és India köré épül az idei Lótusz Napok a szegedi füvészkertben

Szombaton Kína, vasárnap India értékeivel ismerkedhetnek meg azok, akik kilátogatnak a 12. Lótusz Napokra, a szegedi füvészkertbe. Tai Chi-bemutató, többféle jóga és meditációs gyakorlatok, és az ázsiai gasztronómia is felvonul a füvészkertben a hétvégén.

2019. július 28. 02:26

Minden évben a július végi lótuszvirágzás idején tartják a szegedi Lótusz Napokat. A látványosan szép ázsiai vízinövények idén is beterítik a füvészkert tavát, remek fotós és szelfi helyszínt biztosítva a látogatóknak. 

A Lótusz Napok idén Kína és India különlegességei köré épülnek. Nem érdemes ebéddel készülni a füvészkertbe, mert ázsiai finomságokat is kínálnak.

Már szombat délelőtt több százan látogattak ki a füvészkertbe, ahol közös, napindító jógával indult a program, Krishnanand, Kovács Károly vezetésével, aki vezető jógaoktatóként a Jóga a mindennapi életben magyarországi csoportjának vezetője.

Kattintson nyitóképünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

De volt Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung bemutató a szegedi WU DE Iskola növendékeivel. Amikor megkérdeztük, hogy mi a Wing Tsun Kung-Fu harcművészeti stílus és a Chi-Kung vagy Csikung torna és meditáció lényege, akkor elmondták: természetesen nem annyira a harc, hanem az, hogy a nyugati típusú életmódunkba miként tudjuk beilleszteni a keleti harcművészetek, testgyakorlatok és filozófiák alapjait: az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

Azt is megtudtuk, főként a különböző gyakorlatok vagy csikungok azok, amelyek az összes keleti harcművészet és mozgásforma alapját képezik. Ezek a gyakorlatok mind a légzés szabályozásán és a lassú mozgáson alapulnak. Céljuk az életenergia, azaz a csi (chi) erősítése, ezáltal szolgálva  kiegyensúlyozottságot, a belső világunkra, a magunkra figyelést és mentális ellazulást, a stressz oldását.

Jógából it többfélével találkozhat, aki kilátogat a füvészkertbe. Kora délután az Acroyoga-bemutatón elhangzott: ez a jógafajta ötvözi a jóga, az akrobatika és a gyógyító thai masszázs elemeit. A jóga során nem csak a mantrára és a mozgásra kell odafigyelni, hanem az elménket mérgező rossz dolgoktól, haragtól, dühtől, féltékenységtől és irigységtől is meg kell szabadulni. 

De nemcsak a lélek, a gyomor is jóllakhat a füvészkertben: húsos és húsmentes ázsiai ételekből lehet válogatni. A zöldségfasírtok például kifejezetten finomak voltak, az embernek nem is hiányzik a hús, ha így készítik el.

A délután egyik leglátványosabb programja Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport előadása volt. Túri Virágtól megtudtuk: 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, 2006-tól pedig évente járt ki Indiába, hogy egy helyi mestertől sajátítsa el a tánc elemeit. Szegeden egyórás bemutatóval kápráztatta el a közönséget társaival.

Tánczos Enikő a két nap során több lótusztúrát is tart. A túrán a lótusz növénnyel,és a szegedi lótusztársulással ismerteti meg az érdeklődőket. Elmondta: Ázsiában a lótusz haszonnövényként termesztik, minden részét fogyasztják. A szegedi lótuszok Közép-Európa legnagyobb ismert társulása, ekkora egybefüggő, lótusszal borított területről nem tudnak a környéken.

A szegedi lótuszok az óföldeáki Návay-kastély kertjéből kerültek a füvészkertbe 1932-ben, miután az óföldeáki állomány megsemmisült, a füvészkert lótuszai maradtak csak, mint nagyobb állomány.