Kimondták, amit az itt élők többsége már tudott: Magyarország nem demokratikus ország

Az Európai Parlament csütörtökön szavazott a Gwendoline-jelentésről, amelyet végül nagy többséggel el is fogadtak. Ez azt jelenti, hogy a testület hivatalos véleménye szerint Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel.
Vass Imre

2022. szeptember 15. 13:27

Kimondták, amit az itt élők többsége már tudott: Magyarország
nem demokratikus ország

433 igen, 123 nem és 28 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlement a zöldpárti politikus Gwendoline Delbos-Corfield a magyarországi jogállam helyzetéről, az unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértéséről szóló jelentését.

 

Eddig még soha sem fordult elő, hogy egy uniós szerv valamelyik tagországot nem demokratikus országnak nevezze. Most azonban kimondták: 

 

Magyarország választási autokrácia hibrid rezsimmel.

 

Az eljárás már hosszabb ideje folyik Magyarország ellen és még nem lehet tudni, mikor és hogyan zárul majd le.

 

A most megszavazott jelentés Sargentini-jelentés kiegészítése, frissítése, amely jogállami problémákkal foglalkozott. Ezek egy része már megoldódott, vagy kifejezetten rosszabb lett, esetleg jelentőségét vesztette. A Delbos-Corfield jelentése ezt egészítette ki a legújabb fejleményekkel. Megállapítása szerint 2018 óta, amikor elindították a hetes cikk szerinti eljárást, rosszabbodott a helyzet Magyarországon. A készítők szerint ezért az Európai Bizottság és az Európai Tanács is felelős. 

 

Egyben fel is szólítják benne a két szervet, hogy lépjenek fel határozottan, és ne adjanak pénzt Magyarországnak.

 

A jelentés elfogadásának ezen a héten még fontos szerepe lehet, mert a bizottság vasárnap dönthet arról, mennyi pénz megvonását kéri Magyarországtól. Ez akár írtózatosan nagy összeg is lehet, de úgy tűnik hagynak egy menekülési lehetőséget Orbán Viktornak.

 

A tanácsnak ugyanis egy hónapja van a döntésre, amelyet meghosszabbíthat három hónapra. A három hónap lejárta majdnem pontosan egybeesik azzal, ameddig meg kell egyezni a Helyreállítási Alap pénzeiről, hogy ne veszítsük el a vissza nem térítendő támogatásokat. A bizottság alapvetően azt szeretné, ha a magyar kormány elfogadná azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket korábban beígért, és ezek nyomán például felállna a közbeszerzési ügyeket vizsgáló Integritás Hatóság is. A bizottsági időhúzás egyben nyomást is jelenthet Magyarországra, hogy a vállalt változtatásokat tényleg vigye végig.