Kilenc helyszínen, hetven fától lesz még zöldebb Szeged

Megkezdődött annak a hetven fának a kiültetése, amelyet az önkormányzat egy pályázaton nyert meg. Ezzel is új lendületet vesz a Zöld Város-program, élhetőbb lesz Szeged, és küzd a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai ellen.
Bod Péter

2022. október 12. 15:43

Kilenc helyszínen, hetven fától lesz még zöldebb Szeged

Sikeresen pályázott a város a MOL-Új Európa Alapítványa által meghirdetett VárosFa Programban, és ennek eredményeként hetven facsemete - magas kőris, hegyi juhar, nagylevelű hárs, platán, amerikai hárs – telepítése kezdődött el szerdán városszerte, összesen kilenc helyszínen.

 

Elsőként a Nyitra utcai játszótérnél ültetett el Mihalik Edvin, Zöld város programért felelős tanácsnok és Ménesi Imre önkormányzati képviselő tíz facsemetét, amelyek értéke darabonként hozzávetőleg 10 ezer forint lehet. A fák elültetésében a Dalerd Zrt. szakemberei segítettek.

 

Mint Ménes Imre a sajtótájékoztatóval összekötött faültetésen elmondta: a Nyitra utca eddig is fás térségnek számított a városban, korábban éppen a 2-es villamos rekonstrukciójával egyidőben telepítettek ide sok fát. Több lépésben fejlesztették az itteni játszóteret, a környék ingatlanforgalmi szempontból felkapott lett, és ebben jelentős szerepet játszik az itt kialakított zöld környezet.

 

 

Juhar-, kőris- és hársfákat telepítünk a városba a pályázatnak köszönhetően, és vállaljuk ezek utógondozását – mondta el Mihalik Edvin, aki szerint fontos a faültetés, mert ezzel érzékelhetően sokat tehetünk a klímaváltozás hatásai ellen. Az említett pályázat részeként a város vállalta, hogy erdőpedagógiai foglalkozást tart helybeli óvodásoknak, így segítve elő, hogy korán kialakuljon a gyerekekben a környezettudatos magatartás. 

 

Az elkövetkező napokban további nyolc helyszínen további hatvan facsemetét ültetnek el.