Kikerülné a magyar vétót az Európai Unió Tanácsa, hogy támogatni tudja Ukrajnát

A Tanács megállapodásra jutott arról a jogalkotási csomagról, amely lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajna számára. A javaslatot a Tanács a mai napon írásbeli eljárás keretében fogadta el, és azt a jövő héten történő esetleges elfogadása céljából benyújtják az Európai Parlamentnek.
Vass Imre

2022. december 10. 19:43

Kikerülné a magyar vétót az Európai Unió Tanácsa, hogy
támogatni tudja Ukrajnát

Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter szerint „Ukrajna számíthat az EU-ra. Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, anyagilag is, ameddig csak kell. A ma elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy Ukrajna 2023-ban rendszeres pénzügyi segítségre számíthat az EU-tól”

 

A csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-ban történő pénzügyi támogatásának céljára. Az Ukrajna részére 2023-ban hitelként nyújtandó összeg 18 milliárd EUR-t fog kitenni, és a hitelekre 10 éves türelmi idő fog vonatkozni. A kamatköltségek nagy részét a tagállamok külső címzett bevételekből fogják fedezni. A hitelfelvétel garanciáit vagy az uniós költségvetés, vagy a tagállamok biztosítják majd - írta a Telex.

 

A cél a rövid távú pénzügyi segítségnyújtás, Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozása, a kritikus infrastruktúra helyreállítása és a háború utáni fenntartható újjáépítés kezdeti támogatása annak érdekében, hogy Ukrajna támogatást kapjon az európai integráció felé vezető úton.

 

A jogalkotási csomag egy részét, a költségvetési rendelet módosítását a Tanács az Ecofin Tanács december 6-i ülése keretében már elfogadta.

 

 

A magyar kormány már előre jelezte, hogy – elvi okokra hivatkozva –nem támogatja a közös hitelfelvételt, inkább kétoldalú szerződések keretében adna pénzt Ukrajnának. 

 

A Brüsszelben azon dolgoztak, hogy kitaláljanak egy olyan új módszert, amelynek köszönhetően segítséget tudnak nyújtani Ukrajnának és azt a magyar kormány nem tudja megvétózni. Ezt gyorsított eljárással készül és már a jövő héten szavazhat róla az Európai Parlament.