Kik távozhatnak a szegedi egyetem kuratóriumából Navracsics Tibor bejelentése után?

Joggal merül fel ez a kérdés azt követően, hogy Navracsics Tibor bejelentette: a magyar kormány kész kivenni a politikusokat az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból. Két erős sejtésünk van.
Bod Péter

2023. január 26. 17:25

Kik távozhatnak a szegedi egyetem kuratóriumából Navracsics Tibor bejelentése után?

Meghatározás kérdése, kit nevezünk és nevezhetünk politikusnak, ám a Szegedi Tudományegyetemet fenntartó és irányító öttagú kuratóriuma esetében nehéz elképzelni olyan szabályozást, hogy ebbe ne esne bele Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Trócsányi László, volt igazságügyminiszter, a Fidesz-KDNP Európai Parlamentben dolgozó képviselője. 

 

Lantos úgy lett kurátor, hogy akkor még nem volt miniszter. Az újonnan alakult energiaügyi tárca vezetését tavaly december elseje óta látja el a leggazdagabb magyarok listáján 2022-ben a 96. helyet elfoglaló üzletember. Jelenléte nem új keletű az SZTE életében, mert tagja volt a 2016 februárjában megalakult egyetemi konzisztóriumnak, amely az intézmény gazdasági döntéseit véleményezte. 

 

Igaz, mellettük két olyan tagja is van a SZTE irányító alapítvány kuratóriumának, akik korábban államtitkári posztot töltöttek be valamelyik Orbán-kormányban. Szabó Gábor, a szegedi kuratórium elnök 2000 és 2002 között az első Orbán-kormányban Oktatási Minisztérium kutatási-fejlesztési helyettes államtitkára volt. 

 

A kuratórium tagjai közül Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa a Fidesz 2018-as választási győzelme után lett a negyedik Orbán-kormány tagja, akit az akkor Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumában egészségügyi államtitkárnak neveztek ki. A tisztséget mindössze négy hónapig töltötte be. Az akkori sajtóhírek arról szóltak, hogy nagyon megromlott a viszonya a tárcavezetővel, és lemondásával azt előzte meg, hogy Kásler Miklós felmentse. 

 

A NER legfelsőbb gazdasági köreivel áll kapcsolatban a szegedi kuratórium ötödik tagja, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki 2021-ben még az általa vezetett pénzintézet többségi tulajdonosa volt. Ennek az évnek a végén a Gránit Bank többségi tulajdonrészét Hegedűs Évától a BDPST Group vásárolta meg, amely a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az irányítása alatt áll. 

Módosíthatják azt a jelenleg érvényben lévő szabályozást, ami a kuratóriumi tagok élethosszig tartó kinevezésére vonatkozik. Legalábbis Navracsics Tibor szerdai brüsszeli tárgyalásai után erről is beszélt.