Kik nem (!) kiábrándult fideszesek? Például a szegediek – Ceglédi Zoltán jegyzete

Sokáig fogjuk még vizsgálni a 2022-es országgyűlési választási eredményhez vezető okokat, és próbáljuk összerakni, kik és milyen szándékok mentén szavaztak a kormánypártra, illetve az ellenzékre.
Ceglédi Zoltán

2022. május 01. 10:09

Kik nem (!) kiábrándult fideszesek?
Például a szegediek – Ceglédi Zoltán jegyzete

Villámsebességgel válik közhellyé a megállapítás, hogy kiábrándult fideszesek nem léteznek – és mint sok közhely, ez is ténybeli alapokon nyugszik. Elsőként ezért azokkal kell szót váltanom, akik még nem jutottak el idáig, és fáradhatatlanul hajtogatják, hogy de, igenis vannak jelentős számban kiábrándult fideszesek, például az ő barátja. Na figyelj:

  1. Ha a barátod „nagyon kiábrándult a Fideszből, és csak jobb híján szavazott mégis Orbánra”, akkor a hangulata lehet ugyan kiábrándult, depis, hovatovább szontyimontyi, de a politikai cselekvést tekintve nem kiábrándult fideszes. Ahhoz az kéne, hogy legutóbb, 2018-ban még oda szavazott, és most nem.
  2. Ha a barátod „nagyon kiábrándult a Fideszből, ezért már 2018-ban sem rájuk szavazott”, akkor ő sima ellenzéki szavazó, vele Orbánék idén nem lettek kevesebben, az ellenzékben sem többen. Nem kiábrándult Fidesz-szavazó. Ahhoz az kéne, hogy legutóbb, 2018-ban még oda szavazott, és most nem.
  3. Ha a barátod korábban a Simicska-médiában dolgozott, vagy a NER középszintű kádere volt, és most az ellenzéki pártoknak agitál, akkor... akkor valószínűleg név szerint ismerem, pár tucatnyi ember, nekik tényleg rohadtul megéri megcsinálni a hatodik Valódi Ellenzéki Konzervatív Pártot. Mindegyikre jut négy és fél szavazó. De ők is javarészt az ellenzékre szavaztak ám 2018-ban is.

 

Lassan mondom tehát, hogy Magyar Demokrata Fórum Emlékzenekar is megértse: nincs ilyen szavazó, és nem kell ilyen párt, pláne a sokadik. Csináld, persze, virágozzék minden virág, de szükség nincs rá. Miért fontos erről beszélni? Mert az ellenzék a minapi választáson két dolgot is benézett. A két ikszet. A listás voks esetében abban az illúzióban éltek, hogy az embereknek elegük van a kormánypártból, kiábrándultak, és ha Márki-Zay Péter nekik udvarol, akkor át is szavaznak az összefogás listájára. Súlyos hiba, milliós szavazatkülönbség a vége.

 

A másik, perdöntő jelentőségű elem az egyéni jelöltek kérdése. Itt revízió alá kell venni az előválasztás intézményét is. Eleve: egy szegedi és egy pécsi mandátumtól eltekintve az összes, fővároson kívüli csatát fideszes jelölt nyerte. Valamit rosszul csináltak, hiszen nem sikerült a korábban még létező ellenzéki szavazókat sem mozgósítani, miközben a fiktív kormánypárti kiábrándulókat édesgették. A központi kampány adott ponton túl már kifejezetten árthatott az ellenzék egyéni jelöltjeinek. Orbán Viktor jelöltjeit pedig eleve nem az ellen-Orbán ellen-jelöltjeivel lehet megverni. Általános tévedése az ellenzéki politikának, hogy ha azt mondogatom, hogy a rezsicsökkentés marad, a határkerítés marad, a családtámogatás marad, akkor Orbán megy. Mást kell mondani és mutatni. Amikor a drabális és nagyon fideszes Németh Szilárdot Csepelen zsinórban harmadjára veri egy halk szavú, párt nélküli tanárember, akkor teljesen világos, hogy a győzelem kulcsa az alternatíva, nem a tükrözés.

 

Ha bármit el akar érni ez a társaság 2026-ban, akkor a szavazókat ne azzal traktálja, hogy kik nem ők, hanem azzal, hogy tudja, kikhez beszél, érti a szavukat. Nem kiábrándult fideszes szavazók, hanem fiatalok, szülők, vállalkozók, nyugdíjasok, elváltak, közalkalmazottak, melegek, vegák, horgászok, sőt jelen esetben az elsők között: szegediek. Erről akarnak hallani.