Kik, miért és milyen jogszabály alapján zárták le az SZTE bölcsészkarának épületét a sajtó előtt Palkovics miniszter előadásakor?

Ezekre a kérdésekre várjuk a választ a szegedi egyetemtől.
Bod Péter

2022. augusztus 29. 13:15

Kik, miért és milyen jogszabály alapján zárták le az SZTE bölcsészkarának épületét a sajtó előtt Palkovics miniszter előadásakor?

Közérdekűadat-igényléssel fordultunk a szegedi egyetemhez, mert választ szeretnék kapni arra a kérdésre, miért nem engedték be munkatársainkat múlt héten pénteken a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésének második munkanapjára, amikor mások mellett Palkovics László technológiai és ipari miniszter tartott előadást.

 

Palkovics László előadását fokozott médiaérdeklődés kísérte, mert, mint ismert, néhány nappal korábban azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmentette tisztségéből az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, két nappal az augusztus huszadikai tűzijáték lefújása után, amit az OMSZ viharjelzése miatt nem tartottak meg.

 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, pénteken hiába szerettünk volna ott lenni a meteorológusok szegedi gyűlésén – mert kíváncsiak voltunk, miről és hogyan tart előadás a meteorológusszakmai összejövetelen Palkovics miniszter, valamint, hogy kérdéseket tehessünk fel neki – az egyetem bölcsészkari épületébe nem engedett be bennünket a biztonsági szolgálat. 

 

Az épületet teljes egészében lezárták a sajtó munkatársai előtt, kivéve az állami tévé és az MTI munkatársait.

 

A biztonságiak előbb arra hivatkoztak, hogy a vándorgyűlésen való részvétel regisztrációhoz kötött, majd amikor ezt cáfoltuk, arra kértek minket, hogy a felmerülő kérdéseinkkel keressük az egyetem sajtóosztályát, ami az esemény előtt és alatt is elérhetetlen volt.

 

A vándorgyűlés egészen biztosan nem volt regisztrációköteles, vagyis az épület bejáratát eltorlaszoló biztonságaik nem mondtak igazat. Ezt támasztja alá az, hogy vándorgyűlés szervezőitől korábban kapott meghívón regisztrációs kötelezettség nem szerepelt, valamint az is, hogy 

 

a tudományos tanácskozás első munkanapjára még zavartalanul, minden akadály nélkül jutottunk be, ott interjúkat készítettünk, és tudósítottunk a vándorgyűlés megnyitójáról is.

 

A történtek miatt közérdekű adatigénylésünkben az alábbi kérdésekre szeretnénk választ kapni:

 

  • Az egyetem vezetése milyen jogszabályhelyre hivatkozva tiltotta meg a belépést a sajtó munkatársainak az épületbe és a vándorgyűlésre?
  • Milyen törvényi akadálya lehet annak, hogy az egyetem épületébe beléphessenek sajtómunkások, és ott egy sajtónyilvános eseményen elláthassák a feladatukat?
  • Személy szerint ki hozta meg a döntést, és miért?

 

Az egyetemnek közérdekű adatigényléskor 45 nap áll rendelkezésre a válaszadásra. A határidőt nemrégiben módosították 15 napról 45-re.

 

(Nyitókép: Palkovics László miniszter, a sajtó képviselői, a biztonságiak, valamint a Momentum országgyűlési képviselője, Bedő Dávid az SZTE BTK főépületének kapujában, szeptember 26-án. Fotó: Szabó Luca)

Vélemények

mutasd mind