Kijutott a focivébére a magyar csapat, mégsem utazik az edző

Hiába sikerült a bravúr, és szurkolhatunk a magyar labdarúgó válogatottnak az október 26-án kezdődő U17-es világbajnokságon, Preisinger Sándor, a fiatalok szövetségi edzője nem utazhat a kerettel.

2019. július 03. 08:30

Kijutott a focivébére a magyar csapat, mégsem utazik az edző

Miután lejárt Preisinger szerződése, a Magyar Labdarúgó Szövetség nem újította meg a megállapodást – írta meg a Népszava. A lap egy MLSZ-hez közeli forrásra hivatkozva azt is írja: a korábbinál rosszabb feltételekkel kínáltak hosszabbítást Preisingernek, azonban a kapitány hiába akart tárgyalni erről, Vági Márton MLSZ-főtitkár egyszerűen nem ért rá.

Ezt az intézési módot lassan már megszokjuk a NER-ben, de mégiscsak furcsa történetről van szó, ugyanis Preisinger és az U17-esek 2019 eddigi legnagyobb futballsikerét érték el. Igaz, a Horvátországot és Wales-t is legyőző felnőtt válogatottra sem lehet panaszkodni. De mégiscsak vébé-kijutásról van szó, fociban.

Az ügyről egyelőre sem az MLSZ, sem Preisinger nem nyilatkozik, de az biztos, hogy az U17-esek felkészülése nem lesz zökkenőmentes ilyen körülmények között. A Népszava szerint ilyenkor olyan szerződést szokás kötni, ami a kijutás alkalmával automatikusan meghosszabbodik, de, ha ez nem így történt, akkor is furcsa, hogy ilyen könnyen lemondanak a sikeres szakvezetőről.

Elképzelhető, hogy Preisinger egy „elhamarkodott” nyilatkozata vezetett a mellőzéshez. A májusi Európa-bajnoki részvétel után ugyanis a kapitány azt mondta, hogy a siker ellenére utánpótlás szinten is nagy a lemaradásunk az élmezőnytől.

Azt is érdekes lehet majd megfigyelni, hogy vajon kinek jut a pozíció a várhatóan sikeres csapat élén. Bárki is érkezik, nagy veszítenivalója nincs: ha rosszul szerepelnek, mindenki a kapitányváltást okolja majd, ha meg jól, le lehet aratni a babérokat.

Talán csak egy szakember van jelenleg a magyar labdarúgásban, akit a furcsa ügyintézés ellenére is szó nélkül elfogadna a közvélemény erre a posztra: Dárdai Pál. A berlini ikon ugyanis egy ideje már nem irányítja a Hertha felnőtt csapatát.

U17-es világbajnokságot kétévente rendeznek 1985 óta. A legsikeresebb országok Nigéria (5 arany, 3 ezüst – igaz, Nigériát gyakran érte az a vád, hogy az igazoltakhoz képest idősebbek a játékosai), Brazília (3 arany, 2 ezüst, 1 bronz), Ghána (2 arany, 2 ezüst, 1 bronz) és Mexikó (2 arany, 1 ezüst). A legszerencsétlenebb válogatott Spanyolországé a négy elveszített döntővel (4 ezüst, 2 bronz). A spanyolokon kívül olyan futball-nagyhatalmak nem nyertek még U17-es vébét, mint Németország (1 ezüst, 2 bronz), Argentína (3 bronz), Uruguay (1 ezüst), Portugália (1 bronz), Hollandia (1 bronz),  és Olaszország. Utóbbi legjobb helyezése egy negyedik 1987-ből.

Magyarország eddig mindössze egy alkalommal jutott ki az U17-es vébére. Pontosabban eleget tett a meghívásnak, mert az első, 1985-ös kínai tornára nem kellett selejtezni. Fiataljaink – a negyeddöntőben elbukva – a 7. helyen zártak.

(fotó: MLSZ)