Kihozhatják a civileket a mariupoli acélgyárból

Ezt az Azovsztalban maradt katonák ukrán parancsnoka jelentette be.
Cservenák Zoltán

2022. április 30. 22:25

Kihozhatják a civileket a mariupoli acélgyárból

Szvjatoszlav Palamar százados, az Azov-ezred parancsnok-helyettese elmondta, a tervek szerint reggel 6 órakor kezdődő tűzszünet végül 11 órakor kezdődött. „Az evakuációs konvoj nagyon késett. Reggel 6 óra óta várjuk a kiürítési konvoj érkezését, ami csak 18 óra 25 perckor érkezett meg” – mondta Palamar, majd hozzátette: 

 

„Húsz civilt hoztunk a megbeszélt találkozási pontra, akiket sikerült kimentenünk a romok alól. Ők nők és gyerekek. Reméljük, ezek az emberek a megbeszélt úti célra, Zaporizzsjára, Ukrajna ellenőrzése alatt álló területre mennek” 

 

– mondta Palamar, aki hangsúlyozta, nem csak a civilek, sebesült katonák evakuálásának garantálását is kérik. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szombaton azt közölte, hogy civilek egy csoportja elhagyta az acélgyárat. A helyszínen tartózkodó tudósító azt mondta, összesen 25-en jöttek ki, köztük hat 14 év alatti gyerek.

 

Robbanások Odesszában

 

Szeged testvérvárosában az ukrán média és szemtanúk több robbanásról számolnak be nem sokkal 18 óra után. Egy szemtanú azt mondta a CNN-nek, hogy látott legalább egy harci repülőgépet a város felett. Az ukrán katonai hadműveleti parancsnokság a Telegramon közölte, hogy az odesszai repülőtér kifutópályája megsérült. A robbanásokat nem sokkal azután hallották, hogy a légiriadó szirénák megszólaltak a városon. Az egyik szemtanú a CNN-nek elmondta, körülbelül egy kilométerre volt a repülőtértől, amikor két robbanást hallott.

 

Így menekült óvóhelyre Angelina Jolie Lvivben
 

A színésznő az ENSZ menekültügyi különmegbízottjaként látogatott meg egy bentlakásos iskolát és egészségügyi intézményt a nyugat-ukrajnai Lvivben. Az egyik egészségügyi intézményben meglátogatta azokat a gyerekeket, akik az orosz hadsereg rakétacsapását szenvedték el a Kramatorszk pályaudvaron. 

 

Amikor ellátogatott egy internátusba a régióban, megígérte, hogy újra eljön. A beszámolók szerint Jolie beszélt az önkéntesekkel, akik orvosi és pszichológiai segítséget nyújtanak Lviv főpályaudvarán. Megköszönte munkájukat.

 

 

A találkozó után azonban Jolie-nak is futnia kellett, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.