Kígyóuborka, te drága – Húsvétra olcsóbb lesz a zöldség, de tavalyi árakra azért ne számítsunk

Most még szinte minden gyümölcs és zöldség horrorisztikusan drága, de ha beindul a magyar termelők szezonja, akkor valamivel olcsóbb lesz a levesbe való. Még azt maguk a termelők sem tudják, hogy pontosan mennyivel csökkennek az árak, csak saccolják, hogy 10-20 százalékkal mérséklődni fog az árszint, de még erre sem lehet mérget venni, mivel túl hektikus az európai piac.
Szabó Luca

2023. március 09. 16:55

Kígyóuborka, te drága – Húsvétra olcsóbb lesz a zöldség, de tavalyi árakra azért ne számítsunk

Egyelőre a kígyóuborka még jóval ezer forint fölött jár, káposztaféléktől és a paradicsomtól eltekintve főként szudáni burgonyát, marokkói paprikát, olasz karfiolt látunk a piacokon, és az üzletekben, és mindent horror áron lehet kapni. A káposztafélékhez lehet még a legolcsóbban hozzájutni, de a paradicsomnak, a paprikának is ezer és kétezer forint között liftezik az ára, attól függően, hogy még az importból került a polcokra, vagy magyar üvegházból szállították. 

 

Sokan első körben inkább csak nézelődnek (fotók: Szabó Luca)

 

A Mars téri piacon termelői árusok sem tudták megmondani, hogy mennyibe fog kerülni majd az újburgonya, amit egyébként éppen mostanában vetnek. Egyelőre, ugyan van az asztalon magyar krumpli is, de még a termelő is kénytelen volt importot is kitenni, annyira kifogytak belőle. A viszonteladók közül van, aki a magyar agrárvállalkozóktól igyekszik beszerezni a termékeket, de van, aki csak a paradicsomból tette ki a magyart, a többit a nagybani piac import készletéből töltötte fel. 

 

A magyar áruházláncnál is csak a káposztafélékből raktak ki a polcokra magyar termékeket, a többi külföldi áru. Ami mindegyikben közös, az a drágaság.

 

Más években arra lehetett számítani, hogy a magyar szezonális gyümölcs és zöldség betakarítással elindul az árzuhanás, az idén nagy csökkenésre nem lehet számítani. Egész Európában jóval kevesebb még az import áru is, mert Spanyolországban túl hűvös van, Törökországban a földrengésre hivatkozva leállították az exportot, ezt Gubacsi Zoltán, a FruitVeb szakmaközi szervezet kertészeti alelnöke mondta el a szeged.hu-nak. Ez a két ország látta el az uniós tagállamokat zöldséggel abban az időszakban, amikor Európában nem volt szezonja a paprikának, paradicsomnak, és más zöldségeknek. Most ezek kiestek, de a harmadik nagy importőr, Marokkó nem képes az előbbi okok miatt kieső árumennyiséget pótolni, ezért is jóval drágább most minden, mint amennyire azt megszokhattuk más években, a november-februári időszakban.

 

A marokkói paprika ára is ingadozik.

 

Most indul Európában a szezon, de itt is kisebb lesz a kínálat, mivel a nagy zöldségtermelő országokban, mint Hollandia, Lengyelország, a magas energiaárak miatt visszafogottabb a termelés. A magyar termelők jelentősebb része pedig még a drágán leszerződött áramárakkal kell, hogy kalkuláljon. 

 

Minden összejött, ahogy ezt szokták mondani, így tavasszal és nyáron jobbára még a tavalyinál jóval magasabb áron vásárolhatunk, a mérsékelt jó hír annyi, hogy a mostaninál mégis csak olcsóbban vásárolhatunk. Annak meg kifejezetten örülhetünk, hogy még nem tartunk ott, ahol a britek, ahol a közelmúltban korlátozták a megvásárolható zöldségek mennyiségét, paradicsomból is csak három darabot vihettek haza az áruházláncok polcairól. Ilyen szigorúságra a hiány miatt nem kell számítani.

 

A makói vöröshagymát már 650 forintért kínálják

 

A gyümölcsökről egyelőre még kevesebb az információ, ebben a szegmensben, az európai kereslet-kínálat kedvezőtlen alakulása mellett még az időjárásnak is kitettek a növények, főleg a gyümölcsfák. Míg a zöldségek jelentős része üvegházakban, kiegyensúlyozottabb körülmények között fejlődik, addig a gyümölcs ágazatban egyelőre jóval extenzívebb a termelés, ezért még most sem lehet még csak becsülni sem a várható mennyiséget, az árat meg végképp nem.