Kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várókkal: Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul

Csütörtökön indulnak újra a halasztható műtétek, de csak azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk, vagy 48 órán belüli negatív PCR-tesztjük és a műtét napján negatív antigéngyorstesztjük, utóbbiakat a betegnek kell kifizetnie. 

2021. május 12. 03:31

Kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várókkal: Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul

„Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben! Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is — gondoljon már bele legyen szíves a kormány, sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja!”

– kezdi Facebook-posztját Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Kásler Miklos emberminiszter a múlt héten jelentette be, hogy május 13-ától újraindulnak a halasztható műtétek, illetve rehabilitációs ellátások, viszont a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, amennyiben ez nincs meg, akkor az kell, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen.

A Telexnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány napja azt írta:

„Az elektív (vagyis halasztható) műtétek esetében a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek – az oltás beadása az EESZT-ből is ellenőrizhető – nem szükséges a PCR-teszt. Aki nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet. A PCR-tesztek érvényességi ideje nem változott: 48 óra. Kivételes esetekben az egyedi elbírálás nem kizárt, de nem általános érvényű.”

Nem sokkal később az Emmi az RTL Klub Híradójának ehhez még azt is hozzátette, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Szél Bernadett posztjában azt is írja, hogy

„több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott? És mi a helyzet a gyermekekkel, rájuk sem tért ki a miniszter: nekik – helyesebben a szüleiknek – is fizetni kell a tesztért műtét előtt, holott jó részük még nem is kaphat oltást?”

Az országgyűlési képviselő teljes Facebook-bejegyzését itt lehet elolvasni:

(Nyitókép: MTI/Kovács Tamás)

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind