Kifizetési stopot rendelt el a kormány október végéig

Csak béreket lehet utalni. Van néhány kivétel.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 28. 15:23

Kifizetési stopot rendelt el a kormány október végéig

Kormányhatározat jelent meg arról, hogy az Orbán-kormány október 31-éig a béreket kivéve minden kormányzati intézményben kifizetési stopot rendel el.

 

Kivétel: az uniós programok, a nemzetközi szerződések vagy más jogszabályokhoz kötődő kiadások és önkormányzatok, valamint egyéb szervek egészségügyi, köznevelés, gyerekjóléti költségei. Az ezekhez kapcsolódó fizetési kötelezettségeket ezután is teljesíthetik az intézmények.

 

A 2257/2022-es határozatról a Telex azt írja, nehezen értelmezhető, mivel sokat nem javít majd az államháztartás egyenlegén, igaz, így novemberben a Kincstári Egységes Számla egyenlege javul majd.

 

A Telex szerint a rendelet célja nem lehet a likviditás megőrzése, mivel ez biztosított a nehézségek ellenére. A kormányzati intézmények spórolását a Kormányzati Ellenőrzési Központ figyeli majd. A lap úgy véli, mindennek inkább egyfajta nyomásgyakorlás lehet az oka, elképzelhető, hogy a miniszterelnök nem elégedett a kormányzati szektor költéseivel.

 

„A Nagy Márton által bejelentett kiadáscsökkentéseket kell most ellenőrizni. Ez tehát valami erős nyomásgyakorlás, vagy finomabban megfogalmazva emlékeztető lehet”

 

 – hivatkozik forrásaira a Telex.

 

Hol van már 2020. december 23-a és 24-e, amikor 860 milliárd forintot szórtak ki a államkasszából lényegében két nap alatt?

Címlapon

mutasd mind