Kidobott pénz idei fával fűteni, a kormány mégis kivágatja az erdőket

Az ilyen fából többet kell eltüzelni, ráadásul olyan nagy a nedvességtartalma, hogy nem is ad elég meleget. A nedves fával fűtés emellett a környezetet is szennyezi: kátrány is lecsapódhat a kéményekben, ami tüzet okozhat. A kormány mindezek ellenére arra utasította az állami erdőgazdaságokat, hogy folytassák a kitermelést. Az LMP Alkotmánybíróságon támadja meg az erről szóló rendeletet.
Kékes Viktória

2022. augusztus 09. 09:09

Kidobott pénz idei fával fűteni, a kormány mégis kivágatja az erdőket

Tűzifát az évnek ebben a szakában már nem termelnek ki, mert amíg rajta van a lomb, nagyon magas a nedvességtartalma. Az erdészek szerint ez nem is nevezhető tűzifának.

 

Boros Attila erdész az RTL Híradónak azt mondta, aki tudatosan fűt a fával, mindig két évre előre vásárolja meg, és télen, a fakitermelési szezonban, hogy az összehasogatott fa a következő nyáron jól ki tudjon száradni. 

 

A kivágástól számítva tehát egy-két évig kell szárítani a fát, hogy fűteni lehessen vele. Márpedig a kormány arra utasította az állami erdőgazdaságokat, hogy folytassák a kitermelést.

 

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek: frissen kivágott fával fűteni pénzkidobás. Abból ugyanis jóval több kell, és nem is ad elég meleget. Mert először a benne lévő, akár 40–60 százaléknyi nedvesség fő ki belőle a tűzön.

 

Ráadásul katasztrofális légszennyezettséget is okoz, ha sokan fűtenek nedves fával. Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa az RTL Híradónak azt mondta, a nedves fa égetése során 

 

„kátrányos lerakódás képződhet a kémény belsejében, ami akadályozza egy idő után a füstnek a távozását a rendszerből. Emiatt akár vissza is szivároghat némi mérgező anyag az emberek otthonába.”

 

A kéményben lerakódott kátrány pedig meggyulladhat. A katasztrófavédelem adatai szerint minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik, ezért arra figyelmeztetnek, hogy aki most vált fatüzelésre, először a kéményseprőket hívja ki.

 

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón jelentette be, hogy a kormány arra utasította az erdőgazdaságokat, hogy augusztusban is folytassák a fakitermelést. A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy így elegendő fa áll majd rendelkezésre a fűtési szezonban. Az LMP az ezt szabályozó rendelet ellen előbb petíciót indított, majd az Alkotmánybírósághoz fordult. Álláspontjuk szerint ugyanis felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni. A zöldpárt arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd.

Vélemények

mutasd mind