Kiállítással és óriástortával ünnepelték harmincéves jubileumukat a természetfotósok

Harminc évvel ezelőtt Szegeden alakult meg a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége. A jeles alkalomból természetfotósok alkotásait bemutató kiállítás nyílt a Klauzál téri NKM Galériában.

2020. március 07. 11:03

A tárlatnyitón megjelenteket Tóth József, az NKM Áramhálózati Kft. ügyvezetője köszöntötte, aki elmondta, az áramszolgáltató és a természetfotósok között hosszú évekkel ezelőtt alakult ki a szoros együttműködés. A társaság igyekszik egyre többet tenni a természet és a madarak védelméért, ismeretterjesztő kiadványaikban pedig sűrűn használják a naturArt tagjainak fotóit.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója is köszöntet mondott a fotósoknak azért a munkáért, amellyel széles körben igyekeznek megismertetni a természet csodáit és azok védelmét.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A naturArt alapító-elnöke, Kalotás Zsolt visszaemlékezésében felelevenítette, hogy az elmúlt harminc évben huszonhét alkalommal rendezték meg a régió legnagyobb természetfotós pályázatát „Az év természetfotósa” címmel. Ezen kívül 168 vándorkiállításuk volt, és 37 közös kiállításon vettek részt az egyesület tagjai.

A naturArt által jegyzett fotóalbumok száma húsz, tagjaik pedig összesen huszonöt egyéni albumot is megjelentettek a három évtized alatt. A naturArt tagok által nyomtatásban megjelent fotók száma mára már meghaladja a százezret, fotósaik pedig összesen több mint kétezer díjat hoztak el különféle hazai és nemzetközi pályázatokról.

Legismertebb tagjaik között tarják számon Máté Bencét, aki 2010-ben „Az év természetfotója” címet nyerte a világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer of the Year-on, valamint Daróczi Csaba, aki 2019-ben a legeredményesebb természetfotós lett az egész világon.

A kiállítás megnyitása után az egyesület tagjai és tárlatlátogatók egy százszeletes óriástorával is megünnepelték a jubileumot.

A természet dicsérete, avagy 30 év legszebb magyar természetfotói című kiállítást április 30-áig tekinthetik meg az érdeklődők az NKM Klauzál téri székházának aulájában.

rag