Kiállítással emlékeznek a szegedi zsinagóga tervezőjére, Baumhorn Lipótra

Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához címmel nyílt kiállítás a Jósika utcai zsinagógában. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös tárlata korának egyik legkiemelkedőbb építészének, Baumhorn Lipótnak állít emléket. Az épület kiviteli tervrajzai és korabeli dokumentumai mellett bősége fotóanyag is illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét.
Rafai Gábor

2022. április 04. 10:46

Kiállítással emlékeznek a szegedi
zsinagóga tervezőjére, Baumhorn Lipótra

A magyarországi templomépítészetnek legkiemelkedőbb egyénisége Baumhorn Lipót volt, számos zsinagógát és világi épületet tervezett. Fő munkája a szegedi zsinagóga, életművével mégis mostohán bánt a történelem és az utókor is.

 

Legfontosabb művei az esztergomi, temesvár–gyárvárosi, szolnoki, szegedi, brassói, újvidéki, losonci és gyöngyösi zsinagógák, de a fővárosban is négy épület fémjelzi nevét. Zsinagógái korszerű, centrális alaprajzzal és többnyire középkupolás, tornyos tömeggel készültek, a zsidóság kulturális asszimilációját hirdették.

 

 

A május végéig Szegeden látható kiállítás középpontjában az 1900–1903 között épített szegedi új zsinagóga áll. Az épület kiviteli tervrajzai és korabeli dokumentumai mellett a zsinagóga avatáskori rituális textiljei, így Tóraszekrény-függönye, a parohet és Tóraköpenye is látható. A gazdagon hímzett selyemtárgyakat a Szegedi Zsidó Hitközség restauráltatta ebből az alkalomból.

 

A műtárgyak mellett bőséges fotóanyag illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét. A kiállításon az általa tervezett huszonhat zsinagóga mutatkozik be, hanem a világi építészeti alkotásokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók. 

 

A tárlatnak helyet adó szegedi zsinagógát szintén Baumhorn Lipót tervezte, így méltó környezetben emlékezhetnek meg a látogatók alkotásairól és közel negyven évet kitevő munkásságáról.

 

A kiállítás május 30-áig tekinthetik meg az érdeklők a zsinagóga nyitvatartási idejében.