Kiakadtak Rovó Lászlóra a szegedi klinika pszichiáterjelöltjei, levelet írtak az állami fenntartónak

Rovó rektor megpróbáltatásai tovább folytatódnak a Szegedi Tudományegyetem élén, ezúttal a klinikán áll a bál. Ennek is köze van a koronavírushoz, de most nem síelt és nem műtött senki, csak költöztetett, méghozzá Makóra.

2020. augusztus 05. 18:50

Kiakadtak Rovó Lászlóra a szegedi klinika pszichiáterjelöltjei, levelet írtak az állami fenntartónak

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika rezidensei és szakorvosjelöltjei írták alá azt a levelet, amiben arra kérik az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, tegyen rendet a szegedi klinikán, és segítsen megoldani a pszichiátrián dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek ügyét.

Azt írják,

még áprilisban költöztették a képzésüket Makóra, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ ottani tagintézményébe, ahol azonban szerintük a 21. századi színvonalú pszichiátriai ellátásra, az egyetemi szintű képzésre több szempontból is alkalmatlan Klinikánk jelenlegi, részben átmenetinek szánt infrastruktúrája.

A fiatal orvosok nem értik, hogy a júniusban megszűnt veszélyhelyzetet követően, eddig miért nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem alá tartozó klinikai központ (SZTE ÁOK SZAKK) mikor szándékozik visszaköltöztetni őket Szegedre, a Kálvária sugárúti 2-es kórház épületébe, ahol a járványkórház működött. Az ottani pszichiátria furcsa körülmények közötti elköltöztetéséről korábban a szeged.hu is beszámolt.

A levél írói azt állítják: „országos szakmai és civilszervezetek, az országos szakfelügyelő főorvos, továbbá a Minisztérium is megkereséssel, továbbá utasítással élt az SZTE ÁOK SZAKK részére Klinikánk visszaköltözésével kapcsolatban. Ezidáig választ nem kaptunk”.

A fiatal orvosokat nem csak az zavarja, hogy napi két órát kell utazniuk Makóra, miközben – mint írják – az útiköltségük egy részét állja csak az egyetem, szerintük az sincs rendben, hogy nem írták át a munkaköri leírásukat, amiben még mindig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szerepel a munkavégzés helyeként, pedig ők már Makón vannak.

A legnagyobb bajuk az, hogy a mindennapi munkájukhoz szükséges szakorvosi felügyelet (ez törvényi kötelezettség – a szerk.) veszélybe került, és a mentorálásuk akadályokba ütközik, ezért többen azt fontolgatják, elhagyják a szegedi klinikát.

A helyzet fennállása miatt sokan közülünk szakképző hely, illetve szakirány váltását tervezzük. Figyelembe véve az utóbbi években tapasztalt szakorvos elvándorlási tendenciát, mentorálásunk komoly akadályokba ütközik, a mindennapi munkánkhoz szükséges szakorvosi felügyeletünk is veszélybe kerül. A pszichiátria jelenleg is hiányszakma, további rezidensek és szakorvosjelöltek pályaelhagyása a szakmára nézve jelentős veszteség lenne. Szakképzési központként pedig további problémákhoz vezet, hogy a kötelezően egyetemi képzőhelyen töltendő gyakorlat megfelelő színvonalú biztosítása is aggályos az egyébként nem klinikánkon dolgozó kollégáink részére. Ezen probléma érinti azon társszakmák rezidenseit is, akik az SZTE-n folytatják képzésüket, és szakképzési tervükben szerepel pszichiátriai osztályos gyakorlat (pl. neurológia, háziorvostan, igazságügyi orvostan)” – fogalmaznak a levelükben.

A fiatal orvosok arra kérik az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, hogy

  • helyezzék őket vissza a szegedi klinikára
  • és biztosítsák számukra a követelmények teljesítéséhez szükséges körülményeket.