KGB-s hírszerző volt Orbán védence, Kirill pátriárka

Mihajlov fedőnéven kémkedett Svájcban a szovjet hírszerzésnek.
Kékes Viktória

2023. február 07. 09:30

KGB-s hírszerző volt Orbán védence, Kirill pátriárka

Júniusban azzal fenyegetőzött a magyar kormány, hogy megvétózzaaz Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot, ha nem veszik le a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek közül Kirill pátriárkát, az ortodox egyház fejét, Putyin elnök és a háború feltétlen támogatóját. Az unió engedett a zsarolásnak, Michael Gahler, Orbánék egykori európai pártcsaládjának, a Néppárt frakciójának külügyi szóvivője Twitterén akkor azt írta:

 

„Orbán megvédi azt a Kirill pátriárkát, aki áldását adja az orosz diktátor parancsaira elkövetett háborús bűnökre Ukrajnában. Szégyelld magát! Egy nap kiderül, mivel zsarolnak az oroszok. Amit művelsz, szörnyen kínos a szabadságszerető magyar népnek”!

 

A Le Matin Dimanche és a Sonntagszeitung című svájci lap most azt írja, hogy Kirill az 1970-es években a KGB hírszerzője volt Svájcban. A szövetségi levéltárban tárolt jelentésekből kiderül, hogy Mihajlov fedőnéven kémkedett az szovjet hírszerzésnek. Fő feladata pedig az volt, hogy befolyásolja az Egyházak Világtanácsát, csitítsa a Szovjetunióban tapasztalható vallásüldözés miatti bírálatokat, és a szervezet az Egyesült Államokat és szövetségeseit kritizálja inkább.